Printer Friendly Version Ostale konzularne usluge @ 19 September 2012 10:10 AM

PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA - SPROVODNICA

Sprovodnica je dokument koji služi za prenos posmrtnih ostataka. Prevoz se obavlja u pratnji agencije registrovane za pogrebne usluge bilo da je u pitanju urna ili kovčeg.

Procedura za izdavanje sprovodnice je sledeća:

Konzularno odeljenje Ambasade izdaje dokument Nulla osta na osnovu koga pogrebno preduzeće pribavlja dokumentaciju neophodnu za izdavanje sprovodnice. Za izdavanje Nulla Oste potrebno je dostaviti: kopiju pasoša preminule osobe i lekarsku potvrdu o smrti.

Za izdavanje sprovodnice neophodno je u Ambasadu doneti na uvid original sledećih dokumenata:

• Pasoš preminule osobe
• Izvod iz matične knjige umrlih, na međunarodnom obrascu, po bečkoj konvenciji
• Izveštaj lekara o uzroku smrti – neophodno je da izveštaj sadrži i napomenu da lice nije preminulo od zarazne bolesti. Ukoliko informacija da lice nije preminulo od zarazne bolesti nije navedena u izveštaju lekara o uzroku smrti, neophodno je priložiti dodatnu potvrdu o tome

• Dozvolu za prenos posmrtnih ostataka iz inostranstva u Srbiju, izdatu od strane nadležnog organa Republike Italije
• Potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu u Republici Srbiji ukoliko se radi o stranom državljaninu
• Zahtev rodbine ili pogrebnog preduzeća ovlašćenog za transport posmrtnih ostataka u kome će, pored ostalog, biti navedeno kojim putem će se obaviti transport (granični prelaz sa Srbijom, marka i registarska oznaka prevoznog sredstva, ime i prezime vozača, kao i mesto sahrane)

Za prenos urne u Republiku Srbiju potrebna je i potvrda da je izvršena kremacija.

Ukoliko će lice biti sahranjeno u nekoj trećoj zemlji ali se transport posmrtnih ostataka obavlja preko teritorije Republike Srbije, potrebno je pribaviti tranzitnu sprovodnicu Republike Srbije. Za izdavanje tranzitne sprovodnice potrebna su sva gore navedena dokumenta, kao i sprovodnica države u kojoj će lice biti sahranjeno.

UVERENJE O NEKAŽJAVANJU

Lica koja borave na jurisdikcionom području Ambasade R. Srbije u Rimu mogu preko Ambasade da pribave Uverenje o nekažnjavanju. Potrebno je dostaviti:

- Popunjen i potpisan obrazac  (MS Word ili PDF format)
- Kopiju važećeg identifikacionog dokumenta R. Srbije (pasoš/lična karta)

Dopisom MUP R. Srbije od 08.08.2019. godine obavešteni smo da  od 03.06.2019. zainteresovane stranke mogu preko Eportala www.euprava.gov.rs neposredno naručiti Uverenje o (ne)kažnjavanju i preuzeti ga u svojoj područnoj policijskoj upravi.

Ovako izdata uverenja u nadležnim policijskim upravama će moći, uz overeno ovlašćenje podnosioca zahteva, da preuzmu i treća lica. Roditeljima podnosioca zahteva ovlašćenje nije potrebno.

PRIBAVLJANjE DOKUMENATA IZ REPUBLIKE SRBIJE

Lica koja borave na jurisdikcionom području Ambasade R. Srbije u Rimu, posredstvom Ambasade mogu pribaviti izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih (na domaćem ili na internacionalnom obrascu) koji se vode kod matičnih službi u Republici Srbiji, kao i uverenje o državljanstvu Republike Srbije, uverenje o slobodnom bračnom stanju i potvrdu o nekažnjavanju. Pribava navedenih dokumenta je moguća samo ukoliko ista nije potrebno overiti Apostille pečatom, jer posredstvom Ambasade ne postoji mogućnost nadovere dokumenata pečatom APOSTILLE.

VOZAČKE DOZVOLE

Opšte informacije ovde

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola objavljen je u Službenom glasniku RS br. 5/2023 od 11.09.2023, a na snagu stupa 17. decembra 2023. godine.

Sporazum pored ostalog predviđa da lice koje je prijavilo boravak u Italiji, srpsku vozačku dozvolu može koristiti najduže do jedne (1) godine, nakon čega je, u skladu sa odredbama Sporazuma (čl. 4 st. 2), može zameniti za italijansku bez polaganja teorijskih i praktičnih ispita ukoliko u trenutku podnošenja zahteva za zamenu vozačke dozvole ima prebivalište u R. Italiji manje od šest godina.

Tekst Sporazuma možete naći na sajtu Narodne skupštine R. Srbije OVDE

SPORAZUM O SOCIJALNOJ I ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI - ŠIRE INFORMACIJE

Socijalna zaštita

Između Srbije i Italije na snazi je bilateralna Konvencija o socijalnom osiguranju iz 1957. godine, koja srpskim državljanima sa regulisanim boravkom omogućuje ostvarivanje prava iz penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja. Navedeno znači da u oblasti socijalne zaštite uživaju sva prava kao i državljani Italije. Imaju redovne uplate doprinosa, isplate penzije, kao i mogućnost eventualnog korišćenja penzije u sopstvenoj zemlji (sabiranje staža radi ostvarivanja prava na penziju).

POMOĆ PRITVORENIM I OSUĐENIM LICIMA - ŠIRE INFORMACIJE

OSTAVINE - ŠIRE INFORMACIJE

KONZULARNA POTVRDA ZA DOBIJANJE STUDENTSKIH STIPENDIJA U R. ITALIJI

Za potrebe državljana Republike Srbije koji studiraju u Italiji i nameravaju da apliciraju za stipendije koje za strane studente odobrava R.Italija, Ambasada R.Srbije u Rimu izdaje odgovarajuću konzularnu potvrdu. Za izdavanje ove potvrde neophodno je doneti sledeće dokumente:

1. Putnu ispravu
2. Potvrdu preduzeća u kojima rade roditelji studenta o visini godišnjih bruto  primanja ili potvrdu o nezaposlenosti
3. Uverenje ili potvrdu nadležnog organa o veličini kuće/stana u kome žive članovi domaćinstva studenta
4. Overenu izjavu dva svedoka o članovima koji čine porodično domaćinstvo studenta
5. Eventualne druge overene izjave i dokumenti kojima se može potvrditi porodična, finansijska, stambena i socijalna situacija studenta

Ova potvrda se izdaje na italijanskom jeziku.

ZABRANA ULASKA U EU

Provera zabrane ulaska u EU odnosno da li je za  neko lice i dalje na snazi zabrana ulaska u EU se vrši lično elektronskim putem preko SIS2 sistema, koji omogućava državama da razmenjuju podatke o osumnjičenim licima koji nemaju pravo ulaska ili boravka u EU, o nestalim osobama i o ukradenoj, proneverenoj ili izgubljenoj imovini.
EU zemlje zabrane objavljuju u European Forum of Official Gazettes, link: https://op.europa.eu/en/web/forum/italy-oj2 i/ili sajtu Evropske Komisije: https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/schengen-information-system_en ili sajtu Bezbednosnog sistema za Šengen (Security System of the Schengen Area):  https://www.schengenvisainfo.com/security-system/

Ukoliko niste u mogućnosti da utvrdite da li se nalazite u sistemu ili ukoliko utvrdite da se nalazite u sistemu i posle isteka zabrane, potrebno je da se lično obratiti kancelariji koja je unela podatke u sistem (policijskoj stanici u Italiji koja Vam je izrekla zabranu) i/ili Centralnoj direkciji za strance i pogranične policije (dipps.serv.frontiere@pecps.interno.it).

Ukoliko je odgovor koji dobijete nezadovoljavajući, možete se besplatno žaliti Garantu za zaštitu ličnih podataka, u okviru rokova i na način propisan članom 77 Pravilnika  EU 2016/679 i članovima 140-bis i 143 Zakonika o zaštiti ličnih podataka  na adresu:

Garante per la Priotezione dei Dati Personali – Piazza di Monte Citorio n.121 – 00186 ROMA
PEC: protocollo@pec.gpdp.it
             

PRELETI- ŠIRE INFORMACIJE