Printer Friendly Version Putovanje u Srbiju i inostranstvo - vizni režim @ 19 September 2012 10:13 AM

ULAZAK U SRBIJU

Spisak zemalja čiji državljani moraju posedovati vizu za ulazak na teritoriju Republike Srbije, kao i onih kojima viza nije potrebna nalazi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. ovde
Zahtev za vizu se podnosi lično u Ambasadi Republike Srbije u Rimu, najmanje 20 kalendarski dana ranije a najviše do 3 meseca pre planirane posete.
Obaveza pribavljanja vize za ulazak u Republiku Srbiju ne odnosi se na: nosioce diplomatskih, službenih i običnih pasoša zemalja članica Evropske unije i Šengen zone, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Republike Irske, Islanda, Australije, Novog Zelanda, zemalja sa kojima je zaključen bilateralni sporazum o viznim olakšicama, nosiocima laissez-passer Ujedinjenih nacija, članove civilne posade broda, aviona, spasioce u slučaju nesreća, dvojne državljane ukoliko putuju sa putnom ispravom republike Srbije, nosioce putnih isprava trećih zemalja, ukoliko poseduju važeću vizu ili imaju regulisan boravak u zemalja Evropske unije, Šengen zone, Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim američkim državama.
Stranac kome nije potrebna viza može boraviti na teritoriji Republike Srbiji do 90 dana u periodu od 180 dana, računajući od prvog dana ulaska, osim ako nije drugačije propisano bilateralnim ugovorom ili odlukom Vlade Republike Srbije.

VIZA C (viza za kraći boravak)

Izdaje se stranom državljaninu kome je u skladu sa viznim režimom za ulazak u Republiku Srbiju potrebna viza za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska. Viza za kraći boravak se izdaje za jedan, dva ili više ulazaka u Republiku Srbiju a odnosi se na turistička, poslovna i druga putovanja i ne može biti osnov za podnošenje zahteva za privremeni boravak u Republici Srbiji.

Opšti uslovi za izdavanje vize:

- važeći pasoš (pasoš mora biti važeći najmanje 90 dana nakon nameravanog datuma odlaska iz R. Srbije, koji sadrži najmanje dve uzastopne prazne stranice i koji je izdat u poslednjih 10 godina);

- pozivno pismo:a) za privatnu posetu overeno od nadležnog organa Republike Srbije; b) za poslovnu posetu – pozivno pismo kompanije u Srbiji; c) za turističku posetu - potvrda turističke agencije o plaćenom aranžmanu (vaučer ili druga potvrda o uplati);

- popunjen obrazac zahteva za vizu - (dobija se u Ambasadi ili se može preuzeti sa sajta Ministarstva spoljnih Republike Srbije u PDF formatu OVDE);

- fotografija (dimenzija 3.5 h 4.5 cm);

- rezervacija povratne karte ili itinirer (kopija vozačke dozvole i osiguranje ukoliko se putuje automobilom);

- dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Srbiji;

- zdravstveno osiguranje;

- taksa za izdavanje vize.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije zadržavaju pravo da zatraže dodatnu dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva za vizu. Nepotpuni zahtevi za vizu neće biti prihvaćeni.

TRANZITNA viza

Za izdavanje tranzitne vize potrebno je prethodno pribaviti vizu države u koju se ulazi posle tranzita kroz Srbiju. Ukoliko viza za tu državu nije potrebna, neophodno je pružiti drugi dokaz o svrsi putovanja u datu zemlju. Tranzitna viza se može izdati sa rokom važenja do 6 meseci, ali vreme trajanja tranzita ne može biti duže od 5 dana po jednom ulasku.
Za dodatna pitanja obratite se Ambasadi Republike Srbije u Rimu, radnim danima u periodu od 14:30 do 16:00 časova.

VIZA D (Viza za duži boravak)

Izdaje se za boravak od 91 do 180 dana stranom državljaninu koji namerava da u Republici Srbiji podnese zahtev za odobrenje privremenog boravka, bez obzira da li je reč o licu kome je za ulazak u Srbiju, u skladu sa viznim režimom, potrebna viza ili je reč o nosicu pasoša države sa kojom Srbija ima sporazum o bezviznom režimu ili nosiocu nacionalnog pasoša trećih zemalja koji poseduje važeću vizu država članica Evropske unije ili Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili Sjedinjenih američkih država, ili ukoliko imaju regulisan boravak u državama članicama Evropske unije ili Šengen zone.
Viza D se može izdati po osnovu: zapošljavanja, školovanja, spajanja porodice, obavljanja verske službe, lečenja i medicinske nege, vlasništva nad nepokretnostima i drugim opravdanim razlozima u skladu sa zakonom ili međunarodnim ugovorima.

Za izdavanje vize D neophodno je ispuniti opšte i posebne uslove.

Opšti uslovi za izdavanje vize su:
- važeći pasoš (pasoš mora biti važeći najmanje 90 dana nakon nameravanog datuma odlaska iz R. Srbije, koji sadrži najmanje dve uzastopne prazne stranice i koji je izdat u poslednjih 10 godina);
- pozivno pismo:
- za privatnu posetu overeno od nadležnog organa Republike Srbije;
- za poslovnu posetu – pozivno pismo kompanije u Srbiji;
- za turističku posetu - potvrda turističke agencije o plaćenom aranžmanu (vaučer ili druga potvrda o uplati);
- popunjen obrazac zahteva za vizu - (dobija se u Ambasadi ili se može preuzeti sa sajta Ministarstva spoljnih Republike Srbije u PDF formatu);
- fotografija (dimenzija 3.5 h 4.5 cm);
- rezervacija povratne karte ili itinirer (kopija vozačke dozvole i osiguranje ukoliko se putuje automobilom);
- dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Srbiji;
- zdravstveno osiguranje;
- taksa za izdavanje vize.

Pored opštih uslova neophodno je dostaviti i odgovarajuću dokumentaciju kojom se dokazuje svrha i osnov regulisanja dužeg boravka odnosno osnovanost zahteva za izdavanje vize D. Za detaljnije informacije posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije zadržavaju pravo da zatraže dodatnu dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva za vizu. Nepotpuni zahtevi za vizu neće biti prihvaćeni.
Za dodatna pitanja u vezi sa viznom problematikom, pozovite Ambasadu Republike Srbije u Rimu, radnim danima u periodu od 14:30 do 16:00 časova.

PUTOVANjE GRAĐANA SRBIJE U INOSTRANTVO

Vize za inostranstvo i informacije o državama ovde

Opšte preporuke pre putovanja ovde

PUTOVANjA MALOLETNIH LICA

U skladu sa odredbama člana 54. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice R. Srbije maloletnih lica, stranih državljana, nije potrebna saglasnost roditelja.
Kada je reč o maloletnim državljanima R. Srbije do navršene 16. godine života za prelazak državne granice Republike Srbije, kada putuju sami ili u pratnji drugog lica koje im nije roditelj ili zakonski zastupnik, obavezna je saglasnost oba roditelja (ako zajednički vrše roditeljsko pravo) ili zakonskog zastupnika, overena u DKP ili kod notara. Ukoliko, međutim, dete putuje sa jednim od roditelja, pisana saglasnost drugog roditelja nije potrebna.
Maloletna lica starija od 16 godina mogu samostalno da putuju u inostranstvo bez pisane saglasnosti roditelja.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA (COVID 19) - ŠIRE INFORMACIJE

PUTOVANjE KUĆNIH LjUBIMACA - ŠIRE INFORMACIJE

Neophodno da kućni ljubimac poseduje

- mikročip
- potvrdu o vakcinaciji protiv besnila
- putnu ispravu