Printer Friendly Version Конференција „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“ 14. мај 2013. @ 7 June 2013 11:05 AM

     Министарство за економски развој Италије, Амбасада РС и ИсАГ (Институт за геополитику и сродне науке) организовали су, 14. маја 2013. године, конференцију под називом „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“.


     На конференцији је присуствовало око 100 представника италијанских институција, финансијских организација, удружења привредника и самих привредника. Основне две теме конференције биле су: нова улога Србије у региону Балкана и стратешко економско партнерство.


     Заменик министра за економски развој К.Календа је истакао да се економије две државе све више интегришу у секторима у којима су компатибилне. Потрвђујући пуну подршку Владе Италије процесу интеграције Србије у ЕУ, изразио је спремност своје Владе да подржи италијанске компаније заинтересоване за пословање са Србијом.

     Амбасадор РС А.Хрустановић је представила приоритете спољне политике Србије. У том контексту она је је говорила о регионалној сарадњи, економским интеграцијама и решавању конфликата мирним путем. Као најважније циљеве она је истакла улазак Србије у ЕУ те одбрану легитимних интереса Србије на КиМ. Саопштила је и да Србија подржава стварање Јадранско-јонског макрорегиона, као и да приближавање суседима и привлачење инвестиција представља једну од идеја водиља актуелне Владе Србије.

     Економски саветник Амбасаде РС Р.Бербаков одржао је презентацију о акуелној економској ситуацији у Србији и истакао да Србија страним инвеститорима пре свега нуди сигурност улагања као и развој пословања. ЛИНК