Printer Friendly Version Konferencija „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“ 14. maj 2013. @ 7 June 2013 11:09 AM

     Ministarstvo za ekonomski razvoj Italije, Ambasada RS i IsAG (Institut za geopolitiku i srodne nauke) organizovali su, 14. maja 2013. godine, konferenciju pod nazivom „Serbia- l'opportunita e’ vicina-Srbija mogućnost je blizu“.

     Na konferenciji je prisustvovalo oko 100 predstavnika italijanskih institucija, finansijskih organizacija, udruženja privrednika i samih privrednika. Osnovne dve teme konferencije bile su: nova uloga Srbije u regionu Balkana i strateško ekonomsko partnerstvo.


     Zamenik ministra za ekonomski razvoj K.Kalenda je istakao da se ekonomije dve države sve više integrišu u sektorima u kojima su kompatibilne. Potrvđujući punu podršku Vlade Italije procesu integracije Srbije u EU, izrazio je spremnost svoje Vlade da podrži italijanske kompanije zainteresovane za poslovanje sa Srbijom.

     Ambasador RS A.Hrustanović je predstavila prioritete spoljne politike Srbije. U tom kontekstu ona je je govorila o regionalnoj saradnji, ekonomskim integracijama i rešavanju konflikata mirnim putem. Kao najvažnije ciljeve ona je istakla ulazak Srbije u EU te odbranu legitimnih interesa Srbije na KiM. Saopštila je i da Srbija podržava stvaranje Jadransko-jonskog makroregiona, kao i da približavanje susedima i privlačenje investicija predstavlja jednu od ideja vodilja aktuelne Vlade Srbije.

     Ekonomski savetnik Ambasade RS R.Berbakov održao je prezentaciju o akuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i istakao da Srbija stranim investitorima pre svega nudi sigurnost ulaganja kao i razvoj poslovanja. LINK