Printer Friendly Version Српски филм на фестивалу у Венецији 2016 @ 22 September 2016 02:23 PM

Претпоследњег дана Филмског фестивала у Венецији, 9. септембра, у такмичарском делу програма, приказан је филм Емира Кустурице "На млијечном путу". У филму главне улоге тумаче Емир Кустурица, велика филмска звезда Моника Белучи и српски глумци Слобода Мићаловић, Предраг Манојловић и други. Филм је сниман три године. После фестивала у Венцији предвиђено је да филм учествује на Филмском фестивалу у Лондону 15. октобра 2016.

Завршетак филма пратиле су овације публике и аплауз од 15 минута. Из публике су се чули гласни повици захваљивања редитељу. Публика је филм примила веома добро, иако су званичне награде изостале. Такође и критичари у Италији су веома добро оценили филм.

Ипак, уметници  који су заслужни за овај пројекат награђени су Младим златним лавом, наградом коју је основала Ађискуола а коју  додељује жири састављен од  22 младих из свих италијанских регија. 


На премијери су били присутни представници Филмског центра Србије, директор Бобан Јевтић, Мирољуб Вучковић и Анђелија Андрић и Татјана Гарчевић, министар саветник у Амб. Р.Србије у Риму.  После такмичарског дела програма организована је свечана вечера за званице и екипу филма.


Филмски центар Србије пружио је подршку филму за промоцију на  фестивалима у свету. Иако су продуценти инострани, филм се води као српски филм, на српском језику.

        
Снажна антиратна порука је главна одлика овог филма. Нарочито што "непријатељ" нема ознаке неке посебне војске, већ је универзалан и обезличен. Филм је у уметничком смислу урађен на веома високом нивоу, са маштовитим кадровима по којима је редитељ Емир Кустурица постао веома препознатљив Филм је сниман на фантазмичним локацијама у Републици Српској (Босна и Херцеговина) које су због сличности са митским и библијским пределима изазвале велику заинтересованост публике, те ће можда, због своје нетакнуте лепоте постати и туристичка дестинација.