Printer Friendly Version Srpski film na festivalu u Veneciji 2016 @ 22 September 2016 02:40 PM

Pretposlednjeg dana Filmskog festivala u Veneciji, 9. septembra, u takmičarskom delu programa, prikazan je film Emira Kusturice "Na mliječnom putu". U filmu glavne uloge tumače Emir Kusturica, velika filmska zvezda Monika Beluči i srpski glumci Sloboda Mićalović, Predrag Manojlović i drugi. Film je sniman tri godine. Posle festivala u Venciji predviđeno je da film učestvuje na Filmskom festivalu u Londonu 15. oktobra 2016.


Završetak filma pratile su ovacije publike i aplauz od 15 minuta. Iz publike su se čuli glasni povici zahvaljivanja reditelju. Publika je film primila veoma dobro, iako su zvanične nagrade izostale. Takođe i kritičari u Italiji su veoma dobro ocenili film.


Ipak, umetnici  koji su zaslužni za ovaj projekat nagrađeni su Mladim zlatnim lavom, nagradom koju je osnovala Ađiskuola a koju  dodeljuje žiri sastavljen od  22 mladih iz svih italijanskih regija. 


Na premijeri su bili prisutni predstavnici Filmskog centra Srbije, direktor Boban Jevtić, Miroljub Vučković i Anđelija Andrić i Tatjana Garčević, ministar savetnik u Amb. R.Srbije u Rimu.  Posle takmičarskog dela programa organizovana je svečana večera za zvanice i ekipu filma.


Filmski centar Srbije pružio je podršku filmu za promociju na  festivalima u svetu. Iako su producenti inostrani, film se vodi kao srpski film, na srpskom jeziku.  

     
Snažna antiratna poruka je glavna odlika ovog filma. Naročito što "neprijatelj" nema oznake neke posebne vojske, već je univerzalan i obezličen. Film je u umetničkom smislu urađen na veoma visokom nivou, sa maštovitim kadrovima po kojima je reditelj Emir Kusturica postao veoma prepoznatljiv Film je sniman na fantazmičnim lokacijama u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina) koje su zbog sličnosti sa mitskim i biblijskim predelima izazvale veliku zainteresovanost publike, te će možda, zbog svoje netaknute lepote postati i turistička destinacija.