Printer Friendly Version Kонференција “Аутономија и плуралитет. Изазов мултикултурализма у Италији и свету“, Рим, 19. октобар 2016. године @ 29 November 2016 09:28 AM

У организацији Института за високе геополитичке студије и сродне науке (ISAG) у Дому посланика је 19. октобра 2016. године одржана конференција „Аутономија и плуралитет. Изазов мултикултурализма у Италији и свету“ коју је отворила потпредседница Дома посланика (Камера) Марина Серени.

Тема конференције било је сагледавање искуства других држава у погледу статуса мањина у регионима где је становништво мултиетничко, шта Италија позитивно може да научи из искустава других држава, и којим својим искуствима може да допринесе унапређењу политичког, социјалног и правног положаја мањина у другим земљама, са посебним освртом на положај мањина у италијанском Јужном Тиролу.

На конференцији су учествовали реномирани излагачи међу којима Данијел Алфрејдер, посланик из Јужног Тирола, Сеит Нурпеисов, представник Амбасаде Казахстана, Пол Гибард из канадске Амбасаде, Данијела Реносто, делегат Квебека у Италији, швајцарски лингвиста Каспер Пулт и научни истраживачи Института.  Запажено излагање  на тему „Језик као важан елемент  и инструмент интеграције. Атомизовано или кохезионо друштво“, имала је и отправник послова Амбасаде Републике Србије у Риму Татјана Гарчевић. Пошто је укратко представила систем заштите мањинских права у Републици Србији и његову усклађеност са највишим међународним стандардима, указала је на значај како матерњег, тако и званичног  већинског језика, као фактора интеграције.