Printer Friendly Version Konferencija “Autonomija i pluralitet. Izazov multikulturalizma u Italiji i svetu“, Rim, 19. oktobar 2016. godine @ 29 November 2016 09:34 AM

U organizaciji Instituta za visoke geopolitičke studije i srodne nauke (ISAG) u Domu poslanika je 19. oktobra 2016. godine održana konferencija „Autonomija i pluralitet. Izazov multikulturalizma u Italiji i svetu“ koju je otvorila potpredsednica Doma poslanika (Kamera) Marina Sereni.

Tema konferencije bilo je sagledavanje iskustva drugih država u pogledu statusa manjina u regionima gde je stanovništvo multietničko, šta Italija pozitivno može da nauči iz iskustava drugih država, i kojim svojim iskustvima može da doprinese unapređenju političkog, socijalnog i pravnog položaja manjina u drugim zemljama, sa posebnim osvrtom na položaj manjina u italijanskom Južnom Tirolu.

Na konferenciji su učestvovali renomirani izlagači među kojima Danijel Alfrejder, poslanik iz Južnog Tirola, Seit Nurpeisov, predstavnik Ambasade Kazahstana, Pol Gibard iz kanadske Ambasade, Danijela Renosto, delegat Kvebeka u Italiji, švajcarski lingvista Kasper Pult i naučni istraživači Instituta.  Zapaženo izlaganje  na temu „Jezik kao važan element  i instrument integracije. Atomizovano ili koheziono društvo“, imala je i otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Rimu Tatjana Garčević. Pošto je ukratko predstavila sistem zaštite manjinskih prava u Republici Srbiji i njegovu usklađenost sa najvišim međunarodnim standardima, ukazala je na značaj kako maternjeg, tako i zvaničnog  većinskog jezika, kao faktora integracije.