Printer Friendly Version Poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Italiji, Regija Veneto, 16. decembar 2016. godine @ 28 December 2016 09:50 AM

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj poseti Italiji (Regija Veneto) 16. decembra 2016. godine povodom prezentacije investicionih potencijala Republike Srbije. Tom prilikom, premijer Vučić se u Veneciji susreo i sa predsednikom Regije Veneto Lukom Zajom. Pored predstavnika tamošnjih regionalnih institucija i brojnih uglednih italijanskih privrednika i asocijacija, prezentaciji je, na poziv premijera Vučića, prisustvovao i proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković. U sklopu posete organizovan je i obilazak dve italijanke kompanije iz Treviza – “ITLAS” (proizvodnja drvenih podova i obloga, od novembra 2015. godine kompanija je počela do posluje i u Srbiji) i “VENETA CUCINE” (jedan od lidera u proizvodnji kuhinja u Italiji). Posetu delegacije Republike Srbije Regiji Veneto, na čelu sa premijerom Vučićem, propratili su predstavnici naše Ambasade u Rimu, otpravnik poslova a.i. ministar savetnik Tatjana Garčević i ataše Marko Rakić, i počasni konzul Srbije za Regiju Veneto Loreta Bađo.


Tokom svog izlaganja predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je pohvalio saradnju između Srbije i Italije na svim nivoima. Posebno je ukazao na značaj koji Srbija posvećuje jačanju regionalne saradnje putem učešća u različitim regionalnim inicijativama gde Italija održava veoma aktivno prisustvo i angažovanje, kao što je na primer slučaj sa Centralnoevropskom i Jadransko-jonskom inicijativom. Premijer je istakao prednosti ulaganja u Srbiju, posebno u kontekstu brojnih pogodnosti i mogućnosti pristupa najširem bescarinskom tržištu, poput tržišta Rusije, Kazahstana i Turske, i pozvao privrednike iz Veneta da nastave ulaganja u Srbiju. Premijer Vučić je, u prilog pogodnostima investiranja u Republiku Srbiju, istakao i političku stabilnost i ekonomski rast podstaknut sveobuhvatnim reformskim procesima.


Nakon obraćanja premijera Vučića, prezentaciju na temu pogodnosti investiranja u Republiku Srbiju održao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.