Printer Friendly Version Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ – ступање на снагу @ 3 March 2017 04:37 PM

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише. Наведено се односи на неисплаћену девизну штедњу грађана коју су, до 27.априла 1992.године, положили :  (1) држављани бивших република СФРЈ код банака са седиштем на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ и (2) држављани Р. Србије код филијала банака са седиштем на територији Р. Србије, а које су се налазиле  на територијама бивших република СФРЈ. Позив за пријаву потраживања по основу неисплаћене девизне штедње, Управа за јавни дуг Министарства финансија Р. Србије објавила је 23.фебруара 2017.године (позив за пријаву потраживања можете преузети ОВДЕ).


Одредбе наведеног закона се односе и на наследнике наведених лица.


Лица која поседују држављанство бивших република СФРЈ (осим Р. Србије), право на исплату девизне штедње остварују под условом реципроцитета, чије постојање утврђује министарство надлежно за послове правде.


Обавезе Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње, која је регулисана наведеним законом, извршће се у десет једнаких полугодишњих рата, почев од 31.08.2018. године, закључно са 28.02.2023.године. Ради регулисања јавног дуга по овом основу, Р. Србија ће емитовати емотризационе обвезнице без купона, које гласе на евро.


Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, у три примерка, уз прилагање документације, сходно чл. 4 Уредбе. Рок за пријаву потраживања се може поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23.02.2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ. 


Текст Закона, Уредбе о поступку за утврђивање права на исплату старе девизне штедње грађана, P и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг - www.javnidug.gov.rs.