Printer Friendly Version Библиотека на српском језику у Фиренци @ 5 February 2018 09:54 AM

У фирентинској библиотеци „Облате“ 13. јануара 2018. одржана је презентација пројекта  „Вавилонски мост – поклони једну књигу, сагради један мост“, удружења "Start up projects" у сарадњи са удружењем дијаспоре „Сингидунум“,  Амбасадом Републике Србије у Риму и Почасним конзулатом Републике Србије у Фиренци.

Народна библиотека Републике Србије је  библиотеци „Облате“ донирала велики број књига на српском језику. У току акције коју је Start up projects  организовала недавно у Нишу, библиотеке  „Стеван  Сремац“ и „Никола Тесла“ прикупиле су велики број наслова. Промоција пројекта у библиотеци „Облате“ је почетни корак ка изградњи библиотеке на српском језику у Фиренци. На отварању библиотеке грађани су позвани да учествују у прикупљању књига на италијанском језику које ће бити дониране народној библиотеци „Стеван  Сремац“ и Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ у Нишу, што представља јединствену културну размену.  

На отварању библиотеке представљене су књиге за децу „Путовање по Србији“ Симеона Маринковића и „Ајвар ала смазала“  Гордане Симовић, које су намењене мултикултурној радионици и курсу учења српског језика за децу  узраста од 5 до 10 година, а који се једном месечно одржава у просторијама Библиотеке.

Инаугурацији пројекта у свечаној сали библиотеке присуствовало је више десетина италијанских и српских званица којима се звучним линком обратио и амбасадор Р. Србије у Риму Горан Алексић. Скуп су поздравили Д.Перуничић, први саветник у Амбасади и почасни конзул Л.Кјарели.