Printer Friendly Version Biblioteka na srpskom jeziku u Firenci @ 5 February 2018 10:13 AM

U  firentinskoj biblioteci „Oblate“ 13. januara 2018. održana je prezentacija projekta  „Vavilonski most – pokloni jednu knjigu, sagradi jedan most“,  udruženja "Start up projects"  u saradnji sa udruženjem dijaspore „Singidunum“,  Ambasadom Republike Srbije u Rimu i Počasnim konzulatom Republike Srbije u Firenci.

Narodna biblioteka Republike Srbije je  biblioteci „Oblate“ donirala veliki broj knjiga na srpskom jeziku. U toku akcije koju je Start up projects  organizovala nedavno u Nišu, biblioteke  „Stevan  Sremac“ i „Nikola Tesla“ prikupile su veliki broj naslova. Promocija projekta u biblioteci „Oblate“ je početni korak ka izgradnji biblioteke na srpskom jeziku u Firenci. Na otvaranju biblioteke građani su pozvani da učestvuju u prikupljanju knjiga na italijanskom jeziku koje će biti donirane narodnoj biblioteci „Stevan  Sremac“ i Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu, što predstavlja jedinstvenu kulturnu razmenu.  

Na otvaranju biblioteke predstavljene su knjige za decu „Putovanje po Srbiji“ Simeona Marinkovića i „Ajvar ala smazala“  Gordane Simović, koje su namenjene multikulturnoj radionici i kursu učenja srpskog jezika za decu  uzrasta od 5 do 10 godina, a koji se jednom mesečno održava u prostorijama Biblioteke.

Inauguraciji projekta u svečanoj sali biblioteke prisustvovalo je više desetina italijanskih i srpskih zvanica kojima se zvučnim linkom obratio i ambasador R. Srbije u Rimu Goran Aleksić. Skup su pozdravili D.Peruničić, prvi savetnik u Ambasadi i počasni konzul L.Kjareli.