Printer Friendly Version У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине @ 27 February 2018 09:22 AM

17. фебруар 2018. године

У Амбасади Републике Србије одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, о херојском чину седморице Италијана, младих гарибалдинаца, добровољаца у Првом светском рату, који су заједно са српском војском учествовали у одбрани Србије. 

Филм сведочи о првим данима рата, кад су се италијански добровољци упутили у Србију и херојској погибији њих петорице, на вису Бабина глава, изнад реке Дрине, последњег дана Церске битке.  

На спомен плочи јунацима Церске битке, на Текеришу, 2002. године уклесана су и њихова имена:  Браћа Чезаре и Уго Колица, Артуро Реали, Марио Корвизиери, Франческо Конфорти, Никола Горети и Винћенцо Бука. Филм је урађен у продукцији Војно-филмског центра „Застава филм“, а снимање су помогли Министарство одбране и Министарство културе Републике Србије, као и Генералштаб Оружаних снага Италије.

На пројекцији су присуствовали представници италијанске војске, институција, војног архива, удружења српске дијаспоре у Риму, удружења Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia - onlus, Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Републике Србије и бројни пријатељи Амбасаде.

У поздравној речи амбасадор Горан Алексић подсетио је присутне о недовољно познатим везама између српског и италијанског народа,  заборављеним вредностима и високим моралним начелима италијанских добровољаца, која су вредна памћења и поштовања. Такође, захвалио се напорима појединаца и институција, који су били ангажовани на стварању филма Седморица са Дрине, а који нам је открио вредан дивљења, непознати део заједничке историје.