Printer Friendly Version U Ambasadi Republike Srbije održana je projekcija filma Sedmorica sa Drine @ 27 February 2018 09:27 AM

17. februar 2018. godine

U Ambasadi Republike Srbije održana je projekcija filma Sedmorica sa Drine, reditelja Nikole Lorencina, o herojskom činu sedmorice Italijana, mladih garibaldinaca, dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu, koji su zajedno sa srpskom vojskom učestvovali u odbrani Srbije. 

Film svedoči o prvim danima rata, kad su se italijanski dobrovoljci uputili u Srbiju i herojskoj pogibiji njih petorice, na visu Babina glava, iznad reke Drine, poslednjeg dana Cerske bitke.  

Na spomen ploči junacima Cerske bitke, na Tekerišu, 2002. godine uklesana su i njihova imena:  Braća Čezare i Ugo Kolica, Arturo Reali, Mario Korvizieri, Frančesko Konforti, Nikola Goreti i Vinćenco Buka. Film je urađen u produkciji Vojno-filmskog centra „Zastava film“, a snimanje su pomogli Ministarstvo odbrane i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Generalštab Oružanih snaga Italije.

Na projekciji su prisustvovali predstavnici italijanske vojske, institucija, vojnog arhiva, udruženja srpske dijaspore u Rimu, udruženja Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia - onlus, Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i brojni prijatelji Ambasade.

U pozdravnoj reči ambasador Goran Aleksić podsetio je prisutne o nedovoljno poznatim vezama između srpskog i italijanskog naroda,  zaboravljenim vrednostima i visokim moralnim načelima italijanskih dobrovoljaca, koja su vredna pamćenja i poštovanja. Takođe, zahvalio se naporima pojedinaca i institucija, koji su bili angažovani na stvaranju filma Sedmorica sa Drine, a koji nam je otkrio vredan divljenja, nepoznati deo zajedničke istorije.