Printer Friendly Version Одржан програм српске културе у Риму @ 5 March 2018 04:20 PM

У сали хотела Домус Романа у Риму, 1.марта 2018. изведен је програм "Да ја будем ја"  у организацији ФОСДИ. Одржано је предавање о школи за девојке српске средњевековне владарке Јелене Анжујске, приказан је дугометражни документарни филм Арисотфан у Днопољу о животу жена у српским селима у Р.Хрватској а одржан је и мини концерт Катарине Пејак, младе београдске уметнице која је дипломирала на одсеку композиције Универзитета Беркли у САД.

На почетку програма  публику су поздравили амбасадор Републике Србије у Риму, Горан Алексић и председница ФОСДИ, Наташа Милојевић. Била је присутна бројна српска дијаспора, домаћа италијанска публика и дип-кор.

Посетиоци су могли да погледају два изложбе фотографија, једна о манастиру Градац, а друга о Српкињама из Лике и пределима у којима живе. Проф. др Светлана Томин одржала је предавање  о средњевековној владарки Јелени Анжујској и посебној школи за девојке која је била организована у овом манастиру.

Дугометражни документарни филм Арисотфан у Днопољу (са титловима на италијанском језику) приближио је овдашњој публици тежак живот  жена у српским селима у Лици,  које после ратова 90-тих и избеглиштва покушавају да у немогућим животним условима организују живот и рад.

Одржан је мини концерт Катарине Пејак, наше младе уметнице која је дипломирала на одсеку композиције Универзитета Беркли у САД. Катарина Пејак представила је  неколико својих кантауторских дела уз познате композиције савремених светских блуз и џез аутора. 

На крају је организован пригодан коктел током којег је публика имала прилику да разговара са протагонистима програма.

На локалном италијанском Колорс радију који се емитује на различитим језицима, уочи извођења програма уприличено је гостовање током којег су публици уз српску музику, представљени сви сегменти програма. Такође, током вечери, на ФБ групи Срби у Риму обезбеђен је директан пренос делова програма за све оне који нису били у прилици да лично присуствују.

У реализацији програма осим Амбасаде Републике Србије у Риму било је ангажовано удружење Италија-Србија.