Printer Friendly Version Амбасадор Горан Алексић на отварању изложбе у Аквилеји: Блага и цареви, раскош римске Србије @ 20 March 2018 01:35 PM

Амбасадор Републике Србије у Италији учествовао је 10. марта 2018. у Аквилеји на отварању  изложбе: Блага и цареви, раскош римске Србије.

Вредни експонати који су настали између 1. и 6. века и који се  убрајају  у ред најзначајнијих остварења уметности и занатства из времена Римске империје, захваљујући  залагању великог броја музеја и институција Републике Србије као и сарадњи са Фондацијом Аквилеја,  биће изложени у палати Меизлик у Аквилеји  у периоду од 10. марта до 3. јуна 2018. године. 

Захваљујући залагању Бојане Борић Брешковић директора Народног музеја, затим Музеја Срема, Крајине, Војводине, Народних музеја у Пожаревцу, Зајечару, Нишу, Музеја града Београда и једне приватне колекције као и сарадњи са Антониом Занарди Ландијем, бившим амбасадором у Србији, председником Фондације Аквилеја,  ова изложба је организована у Италији.

Амбасадор Горан Алексић поздравио је све поштоваоце римске и касноримске уметности и изразио наду да ће ова изложба допринети  даљем продубљивању културних веза између Србије и Италије, и да ће допринети валоризацији римског културног наслеђа о којем се брине Србија, а које је мало познато изван њених граница.