Printer Friendly Version Ambasador Goran Aleksić na otvaranju izložbe u Akvileji: Blaga i carevi, raskoš rimske Srbije @ 20 March 2018 01:38 PM

Ambasador Republike Srbije u Italiji učestvovao je 10. marta 2018. u Akvileji na otvaranju  izložbe: Blaga i carevi, raskoš rimske Srbije.

Vredni eksponati koji su nastali između 1. i 6. veka i koji se  ubrajaju  u red najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva iz vremena Rimske imperije, zahvaljujući  zalaganju velikog broja muzeja i institucija Republike Srbije kao i saradnji sa Fondacijom Akvileja,  biće izloženi u palati Meizlik u Akvileji  u periodu od 10. marta do 3. juna 2018. godine. 

Zahvaljujući zalaganju Bojane Borić Brešković direktora Narodnog muzeja, zatim Muzeja Srema, Krajine, Vojvodine, Narodnih muzeja u Požarevcu, Zaječaru, Nišu, Muzeja grada Beograda i jedne privatne kolekcije kao i saradnji sa Antoniom Zanardi Landijem, bivšim ambasadorom u Srbiji, predsednikom Fondacije Akvileja,  ova izložba je organizovana u Italiji.

Ambasador Goran Aleksić pozdravio je sve poštovaoce rimske i kasnorimske umetnosti i izrazio nadu da će ova izložba doprineti  daljem produbljivanju kulturnih veza između Srbije i Italije, i da će doprineti valorizaciji rimskog kulturnog nasleđa o kojem se brine Srbija, a koje je malo poznato izvan njenih granica.