Printer Friendly Version Унапређење привредне сарадње са Регионом Марке – сусрет амбасадора Алексића са председником Региона и Привредне коморе @ 21 March 2018 03:12 PM

Амбасадор Р. Србије Горан Алексић боравио је 19. марта у радној посети Анкони, главном граду региона Марке, током које се сусрео са председником региона Луком Ћеришолијем и председником привредне коморе Анконе Ђорђом Каталдијем. 

У отвореном и срдачном разговору са председником Ћеришолијем размењена су мишљења о регионалним и макрорегионалним темама, с обзиром да Србија и Регион Марке припадају Јадранско-јонском макрорегиону. Амбасадор Алекић информисао је председника региона о актуелним приликама у Р. Србији, посебно нагласивши политичко-економску стабилност и повољан инвестициони амбијент, који je привукао бројне стране инвеститоре. Будући да је интернационализација предузећа међу главним приоритетима економске политике региона, председник Ћеришоли се интересовао за могућности и подстицаје који се пружају предузетницима приликом улагања у Србију. Постигнута је сагласност да осим у економској сфери, постоји потенцијал за унапређење сарадње и у области културе, с посебним акцентом на укључивање младих из целог Јадранско-јонског макрорегиона.

Током посете Анкони амбасадор Алексић састао се и са председником Привредне коморе Анконе, Ђорђом Каталдијем, генералним секретаром ПК М. Де Витом и генералним директором за интернационализацију Г. Њесутом,  на коме је амбасадор детаљно представио инвестиционе потенцијале Србије. Како је специфичност Региона Марке веома развијена мрежа малих и средњих предузећа, посебно у производном сектору, саговорници су предложили да се код привредних субјеката регије испита интерес за конкретне области сарадње, након чега би могао да буде организован бизнис форум, било у Анкони, било у Србији.