Printer Friendly Version Unapređenje privredne saradnje sa Regionom Marke – susret ambasadora Aleksića sa predsednikom Regiona i Privredne komore @ 21 March 2018 03:20 PM

Ambasador R. Srbije Goran Aleksić boravio je 19. marta u radnoj poseti Ankoni, glavnom gradu regiona Marke, tokom koje se susreo sa predsednikom regiona Lukom Ćerišolijem i predsednikom privredne komore Ankone Đorđom Kataldijem.

U otvorenom i srdačnom razgovoru sa predsednikom Ćerišolijem razmenjena su mišljenja o regionalnim i makroregionalnim temama, s obzirom da Srbija i Region Marke pripadaju Jadransko-jonskom makroregionu. Ambasador Alekić informisao je predsednika regiona o aktuelnim prilikama u R. Srbiji, posebno naglasivši političko-ekonomsku stabilnost i povoljan investicioni ambijent, koji је privukao brojne strane investitore. Budući da je internacionalizacija preduzeća među glavnim prioritetima ekonomske politike regiona, predsednik Ćerišoli se interesovao za mogućnosti i podsticaje koji se pružaju preduzetnicima prilikom ulaganja u Srbiju. Postignuta je saglasnost da osim u ekonomskoj sferi, postoji potencijal za unapređenje saradnje i u oblasti kulture, s posebnim akcentom na uključivanje mladih iz celog Jadransko-jonskog makroregiona.

Tokom posete Ankoni ambasador Aleksić sastao se i sa predsednikom Privredne komore Ankone, Đorđom Kataldijem, generalnim sekretarom PK M. De Vitom i generalnim direktorom za internacionalizaciju G. Njesutom, na kome je ambasador detaljno predstavio investicione potencijale Srbije. Kako je specifičnost Regiona Marke veoma razvijena mreža malih i srednjih preduzeća, posebno u proizvodnom sektoru, sagovornici su predložili da se kod privrednih subjekata regije ispita interes za konkretne oblasti saradnje, nakon čega bi mogao da bude organizovan biznis forum, bilo u Ankoni, bilo u Srbiji.