Printer Friendly Version Изградња партнерства организацијa цивилног друштва FOSDI (Србија) и AMESCI (Италија) @ 27 March 2018 03:03 PM

У Амбасади Републике Србије у Риму дана 26. марта 2018. одржана је конференција за медије о пројекту Комитет реке Дрине за локални развој  (Drina River Committee for local development). Главни циљ пројекта на којем ће по први пут учествовати организације из Србије и Италије (из цивилног, такозваног трећег сектора) је допринос одрживом развоју у општинама Бајина Башта и Сребреница које се налазе у сливу реке Дрине.

Главна идеја пројекта је учешће младих италијанских волонтера у раду са цивилним друштвом у  циљу изградње помирења.  Наташа Милојевић, Јован Павловић и Енрико Марија Борели из организација ФОСДИ и Амеши, представили су циљеве и методологију пројекта. Такође, присутнима су се обратили министар саветник у Амбасади Р.Србије у Риму Татјана Гарчевић,   Државни секретар Министарства за рад Р.Италије, Он. Луиђи Боба и Марчело Лала, адвокат из Напуља. 

Десет младих Италијана ће током трајања пројкета бити укључено у волонтерске активности у наведеним општинама. Њихов рад на терену у Србији одвијаће се уз подршку организације ФОСДИ. Учесници конференције су током представљања пројекта посебно истакли да је један од важнијих циљева и боље упознавање младих људи из Србије и Италије и упознавање међусобних култура, што су важни чиниоци будуће сарадње организација цивилног сектора Србије и Италије.