Printer Friendly Version Izgradnja partnerstva organizacija civilnog društva FOSDI (Srbija) i AMESCI (Italija) @ 27 March 2018 03:07 PM

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu dana 26. marta 2018. održana je konferencija za medije o projektu Komitet reke Drine za lokalni razvoj  (Drina River Committee for local development). Glavni cilj projekta na kojem će po prvi put učestvovati organizacije iz Srbije i Italije (iz civilnog, takozvanog trećeg sektora) je doprinos održivom razvoju u opštinama Bajina Bašta i Srebrenica koje se nalaze u slivu reke Drine.

Glavna ideja projekta je učešće mladih italijanskih volontera u radu sa civilnim društvom u  cilju izgradnje pomirenja.  Nataša Milojević, Jovan Pavlović i Enriko Marija Boreli iz organizacija FOSDI i Ameši, predstavili su ciljeve i metodologiju projekta. Takođe, prisutnima su se obratili ministar savetnik u Ambasadi R.Srbije u Rimu Tatjana Garčević,  Državni sekretar Ministarstva za rad R.Italije, On. Luiđi Boba i Marčelo Lala, advokat iz Napulja. 

Deset mladih Italijana će tokom trajanja projketa biti uključeno u volonterske aktivnosti u navedenim opštinama. Njihov rad na terenu u Srbiji odvijaće se uz podršku organizacije FOSDI. Učesnici konferencije su tokom predstavljanja projekta posebno istakli da je jedan od važnijih ciljeva i bolje upoznavanje mladih ljudi iz Srbije i Italije i upoznavanje međusobnih kultura, što su važni činioci buduće saradnje organizacija civilnog sektora Srbije i Italije.