Printer Friendly Version Предавање амбасадора Горана Алексића на Универзитету ЛУМСА у Риму @ 6 April 2018 04:26 PM

На позив Универзитета ЛУМСА у Риму, амбасадор Г. Алексић одржао је 4. априла предавање студентима мастер програма ''Екперти политикологије и међународних односа'', који су истовремено и чланови Опсерваторија Немачка Италија Европа (OGIE).  Тема предавања је била ''Државе Балкана и Европска унија''.

У уводној речи обратио се ректор Универзитета ЛУМСА Франческо Бонини, који је пренео захвалност амбасадору Алексићу и Амбасади Р. Србије у Риму због учешћа на овом предавању. Истакао је да ово представља својеврстан наставак сарадње са институцијама Србије, с обзиром да Универзитет ЛУМСА тј. огранак овог универзитета у Палерму већ има успостављену сарадњу са Београдским универзитетом. У осврту на саму тему предавања, ректор Бонини је нагласио важност процеса евроинтеграција ЗБ, уз оцену да процес уједињења Европе неће бити комплетан без чланства држава региона.   

Модератор предавања је био професор међународних односа Антонио Макија, који на Унивезитету ЛУМСА предаје на курсу Историја Балкана у новом веку. Професор је истакао да је након ратова 90-их година, регион остварио велики напредак и да се данас, иако у различитим фазама, све земље региона налазе на путу ка чланству у ЕУ. Изразио је посебно задовољство због присуства амбасадора Србије, која је  највећа и централна земља региона Балкана и лидер у процесу евроинтеграција. 

Истакавши је да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије, амбасадор Алексић је у свом предавању представио хронологију приступања Р. Србије Европској унији, као и искуства наше земље у овом процесу. Посебан акценат је ставио на активности које Србија спроводи на плану регионалне сарадње, како у оквиру регионалних форума, тако и на плану унапређења билатералних односа са свим земљама суседства. Студентима је представио специфичности преговарачког процеса Србије, укључујући условљавања која произилазе из поглавља 35 тј. дијалога о нормализацији односа са Приштином. У закључној речи, амбасадор је подвукао да је Србија без сваке сумње део Европе, опредељена за напредак и даље спровођење реформи, и да је таква снажна воља политичког руководства и грађана Србије препозната и од наших европских партнера.

Након излагања амбасадора, уследила је интерактивна дискусија са студентима и присутним професорима, која је трајала више од сат времена. Учесници предавања су се интересовали о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији на Косову и Метохији, односима Србије са НАТО и Русијом, подршци јавног мњења Србије процесу евроинтеграција и спровођењу реформи, као и о очекивањима Р. Србије у контексту кризе идентитета са којима се ЕУ суочава.