Printer Friendly Version Predavanje ambasadora Goran Aleksića na Univerzitetu LUMSA u Rimu @ 6 April 2018 04:30 PM

Na poziv Univerziteta LUMSA u Rimu, ambasador G. Aleksić održao je 4. aprila predavanje studentima master programa ''Ekperti politikologije i međunarodnih odnosa'', koji su istovremeno i članovi Opservatorija Nemačka Italija Evropa (OGIE).  Tema predavanja je bila ''Države Balkana i Evropska unija''.

U uvodnoj reči obratio se rektor Univerziteta LUMSA Frančesko Bonini, koji je preneo zahvalnost ambasadoru Aleksiću i Ambasadi R. Srbije u Rimu zbog učešća na ovom predavanju. Istakao je da ovo predstavlja svojevrstan nastavak saradnje sa institucijama Srbije, s obzirom da Univerzitet LUMSA tj. ogranak ovog univerziteta u Palermu već ima uspostavljenu saradnju sa Beogradskim univerzitetom. U osvrtu na samu temu predavanja, rektor Bonini je naglasio važnost procesa evrointegracija ZB, uz ocenu da proces ujedinjenja Evrope neće biti kompletan bez članstva država regiona.   

Moderator predavanja je bio profesor međunarodnih odnosa Antonio Makija, koji na Univezitetu LUMSA predaje na kursu Istorija Balkana u novom veku. Profesor je istakao da je nakon ratova 90-ih godina, region ostvario veliki napredak i da se danas, iako u različitim fazama, sve zemlje regiona nalaze na putu ka članstvu u EU. Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog prisustva ambasadora Srbije, koja je  najveća i centralna zemlja regiona Balkana i lider u procesu evrointegracija. 

Istakavši je da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, ambasador Aleksić je u svom predavanju predstavio hronologiju pristupanja R. Srbije Evropskoj uniji, kao i iskustva naše zemlje u ovom procesu. Poseban akcenat je stavio na aktivnosti koje Srbija sprovodi na planu regionalne saradnje, kako u okviru regionalnih foruma, tako i na planu unapređenja bilateralnih odnosa sa svim zemljama susedstva. Studentima je predstavio specifičnosti pregovaračkog procesa Srbije, uključujući uslovljavanja koja proizilaze iz poglavlja 35 tj. dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom. U zaključnoj reči, ambasador je podvukao da je Srbija bez svake sumnje deo Evrope, opredeljena za napredak i dalje sprovođenje reformi, i da je takva snažna volja političkog rukovodstva i građana Srbije prepoznata i od naših evropskih partnera.

Nakon izlaganja ambasadora, usledila je interaktivna diskusija sa studentima i prisutnim profesorima, koja je trajala više od sat vremena. Učesnici predavanja su se interesovali o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosima Srbije sa NATO i Rusijom, podršci javnog mnjenja Srbije procesu evrointegracija i sprovođenju reformi, kao i o očekivanjima R. Srbije u kontekstu krize identiteta sa kojima se EU suočava.