Printer Friendly Version Амбасадор Горан Алексић у посети Орвијету @ 4 June 2018 02:09 PM

Амбасадор Горан Алексић боравио је 18. маја у радној посети Орвијету, током које се састао са градоначелником Ђ.Ђерманом. У разговору су разматране могућности продубљивања сарадње у бројним областима с акцентом на економској и културној сфери.

Амбасадор Алексић је представио повољан политички и економски амбијент у Србији и погодности за инвеститоре, укључујући мала и средња предузећа, имајући у виду пре свега бројне уговоре о  слободној трговини  које је Србија закључила. Градоначелник Ђермано информисао је да је Орвијето привредно развијена провинција са 19 општина, и бројним малим и средњим предузећима. Посебно су развијене пољопривреда, туризам и индустрија прецизне механике и у тим сферама би било оптимално успоставити сарадњу. Изразио спремност да  у заједно са Привредном комором Умбрије организује сусрет заинтересованих привредника.

Током боравка у Орвијету  релизована је посета компанији „Vetrya“, специјализованој за развој услуга и решења у комуникационим каналима и дигиталним медијима и која је неколико година узастопно добитник признања за  компанију са најбољим радним окружењем у Италији. Катија Саграфена,  генерални директор компаније изразила је спремност да у наредном периоду у Београду организују округли сто и workshop на које би позвали мала и средња предузећа која се баве програмирањем и чија је делатност комплементарна са делатностима компаније ради успостављања сарадње. Такође је предложила да на летњу школу „Vetrya academy” коју   организују у септембру позову неколико најбољих студената српских техничких факултета.

У Орвијету се налази  и седиште  међународне асоцијације „Cittaslow“ – градова који су посвећени концепту базираном на унапређењу одрживог и квалитеног живота у градским срединама. У сусрету са амбасадором Г.Алексићем генерални секретар Пјер Ђорђо Оливети предложио је сарадњу са неким од градова из Србије у оквиру пројекта Адрион.