Printer Friendly Version Ambasador Goran Aleksić u poseti Orvijetu @ 5 June 2018 09:22 AM

Ambasador Goran Aleksić boravio je 18. maja u radnoj poseti Orvijetu, tokom koje se sastao sa gradonačelnikom Đ.Đermanom. U razgovoru su razmatrane mogućnosti produbljivanja saradnje u brojnim oblastima s akcentom na ekonomskoj i kulturnoj sferi.

Ambasador Aleksić je predstavio povoljan politički i ekonomski ambijent u Srbiji i pogodnosti za investitore, uključujući mala i srednja preduzeća, imajući u vidu pre svega brojne ugovore o  slobodnoj trgovini  koje je Srbija zaključila. Gradonačelnik Đermano informisao je da je Orvijeto privredno razvijena provincija sa 19 opština, i brojnim malim i srednjim preduzećima. Posebno su razvijene poljoprivreda, turizam i industrija precizne mehanike i u tim sferama bi bilo optimalno uspostaviti saradnju. Izrazio spremnost da  u zajedno sa Privrednom komorom Umbrije organizuje susret zainteresovanih privrednika.

Tokom boravka u Orvijetu  relizovana je poseta kompaniji „Vetrya“, specijalizovanoj za razvoj usluga i rešenja u komunikacionim kanalima i digitalnim medijima i koja je nekoliko godina uzastopno dobitnik priznanja za  kompaniju sa najboljim radnim okruženjem u Italiji. Katija Sagrafena,  generalni direktor kompanije izrazila je spremnost da u narednom periodu u Beogradu organizuju okrugli sto i workshop na koje bi pozvali mala i srednja preduzeća koja se bave programiranjem i čija je delatnost komplementarna sa delatnostima kompanije radi uspostavljanja saradnje. Takođe je predložila da na letnju školu „Vetrya academy” koju organizuju u septembru pozovu nekoliko najboljih studenata srpskih tehničkih fakulteta.

U Orvijetu se nalazi  i sedište  međunarodne asocijacije „Cittaslow“ – gradova koji su posvećeni konceptu baziranom na unapređenju održivog i kvalitenog života u gradskim sredinama. U susretu sa ambasadorom G.Aleksićem generalni sekretar Pjer Đorđo Oliveti predložio je saradnju sa nekim od gradova iz Srbije u okviru projekta Adrion.