Printer Friendly Version Свечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије Националној бибилотеци Малте @ 17 July 2018 08:49 AM

У Градској библиотеци у Флоријани, која функционише у саставу Националне библиотеке Малте, одржана је 9. јула о.г. свечаност поводом донације књига Народне библиотеке Србије.

Донацијом је обухваћено око 200 књига српских класичних и савремених писаца (Иво Андрић, Милош Црњански, Бранко Ћопић, Десанка Максимовић, Бранислав Нушић, Борислав Пекић, Алекса Шантић, Емир Кустурица и др). Имајући у виду бројност српске заједнице на Малти, иницијатива је са задовољством дочекана међу нашом дијаспором, а посебно међу најмлађим читаоцима с обзиром да су донацијом обухваћене неке од најомиљенијих дечјих књига. Договорено је да се пројекат настави и у наредним годинама како би се колекција књига редовно допуњавала.

Амбасада је, са своје стране, активно учествовала у реализацији иницијативе с обзиром на њен значај и вишеструку вредност. Пројекат је важан за бројну српску заједницу на Малти која ће на овај начин имати додатну везу за својом домовином. Са друге стране, пројекат је значајан јер ће додатно приближити Републику Србију пријатељском малтешком народу и дати му прилику да се боље упозна са неким од најзначајнијих дела српских аутора.