Printer Friendly Version Svečanost povodom donacije knjiga Narodne biblioteke Srbije Nacionalnoj bibiloteci Malte @ 17 July 2018 08:51 AM

U Gradskoj biblioteci u Florijani, koja funkcioniše u sastavu Nacionalne biblioteke Malte, održana je 9. jula o.g. svečanost povodom donacije knjiga Narodne biblioteke Srbije.

Donacijom je obuhvaćeno oko 200 knjiga srpskih klasičnih i savremenih pisaca (Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Desanka Maksimović, Branislav Nušić, Borislav Pekić, Aleksa Šantić, Emir Kusturica i dr). Imajući u vidu brojnost srpske zajednice na Malti, inicijativa je sa zadovoljstvom dočekana među našom dijasporom, a posebno među najmlađim čitaocima s obzirom da su donacijom obuhvaćene neke od najomiljenijih dečjih knjiga. Dogovoreno je da se projekat nastavi i u narednim godinama kako bi se kolekcija knjiga redovno dopunjavala.

Ambasada je, sa svoje strane, aktivno učestvovala u realizaciji inicijative s obzirom na njen značaj i višestruku vrednost. Projekat je važan za brojnu srpsku zajednicu na Malti koja će na ovaj način imati dodatnu vezu za svojom domovinom. Sa druge strane, projekat je značajan jer će dodatno približiti Republiku Srbiju prijateljskom malteškom narodu i dati mu priliku da se bolje upozna sa nekim od najznačajnijih dela srpskih autora.