Printer Friendly Version Дани српске културе у Напуљу @ 18 July 2018 12:49 PM

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму, Министарства културе и информисања и Управе града Напуља на челу са градоначелником Луиђи де Мађистрисом, уз свесрдну подршку Алесандре Клементе, одборника за младе, креативност и иновације, Гаетана Данијеле, одборника за културу и туризам и Марчела Лале, именованог за почасног конзула Републике Србије за Регију Кампања, представника Конфиндустрије за младе Антониа Амата и Давиде Еспозита, 7. и 8. јула у оквиру манифестације Напуљско лето одржани су концерти српских уметника.

У прелепом здању Маскјо Анђоина одржана су два концерта. Првог дана био је заступљен класични репертоар који је на виоли изводио међународно познати виолиста  Дејан Млађеновић уз клавирску пратњу Наталије Младеновић.

Изведена су дела Баха, Марана Мареа, Лучана Берија, а публика је могла премијерно да чује извођење дела "Dream on" српског композитора Милене Стојадиновић Милић. Концерту је претходио наступ 10. пука карабињера Кампање који су извели химне Европе, Србије и Италије.

У недељу, 8. јула, публика је могла да ужива у звуцима познатих нота џеза, али и његове српске варијанте у програму "Душа танана" коју је осмислио српски саксофониста и композитор, Јован Маљоковић са "Балкан салса бендом" познат гост међународних музичких фестивала. 

Дан уочи коцерата, амбасадор Горан Алексић и помоћник министра културе Ивана Дедић, имали су састанке са префектом Напуља, госпођом Кармелом Пагано, затим са представницима Универзитета Федерико Секондо где је организована посета новом Apple центру за развој, представницима Универзитета Суор Орсола Бенинказа, Филмске комисије Регије Кампања, Центра за подршку производњи филмова у Напуљу - Casa del cinema и г. Паоло Ђулиеринијем,  директором Археолошког музеја Напуља.

На састанцима су разматране могућности наставка сарадње у области савремене уметничке продукције, културе и образовања као и гостовања Напуља у Београду које је планирано приликом прошлогодишње посете министра културе и информисања Владана Вукосављевића са градоначелником Луиђи де Мађистрисом.