Printer Friendly Version Dani srpske kulture u Napulju @ 18 July 2018 12:53 PM

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rimu, Ministarstva kulture i informisanja i Uprave grada Napulja na čelu sa gradonačelnikom Luiđi de Mađistrisom, uz svesrdnu podršku Alesandre Klemente, odbornika za mlade, kreativnost i inovacije, Gaetana Danijele, odbornika za kulturu i turizam i Marčela Lale, imenovanog za počasnog konzula Republike Srbije za Regiju Kampanja, predstavnika Konfindustrije za mlade Antonia Amata i Davide Espozita, 7. i 8. jula u okviru manifestacije Napuljsko leto održani su koncerti srpskih umetnika.

U prelepom zdanju Maskjo Anđoina održana su dva koncerta. Prvog dana bio je zastupljen klasični repertoar koji je na violi izvodio međunarodno poznati violista  Dejan Mlađenović uz klavirsku pratnju Natalije Mladenović.

Izvedena su dela Baha, Marana Marea, Lučana Berija, a publika je mogla premijerno da čuje izvođenje dela "Dream on" srpskog kompozitora Milene Stojadinović Milić. Koncertu je prethodio nastup 10. puka karabinjera Kampanje koji su izveli himne Evrope, Srbije i Italije.

U nedelju, 8. jula, publika je mogla da uživa u zvucima poznatih nota džeza, ali i njegove srpske varijante u programu "Duša tanana" koju je osmislio srpski saksofonista i kompozitor, Jovan Maljoković sa "Balkan salsa bendom" poznat gost međunarodnih muzičkih festivala. 

Dan uoči kocerata, ambasador Goran Aleksić i pomoćnik ministra kulture Ivana Dedić, imali su sastanke sa prefektom Napulja, gospođom Karmelom Pagano, zatim sa predstavnicima Univerziteta Federiko Sekondo gde je organizovana poseta novom Apple centru za razvoj, predstavnicima Univerziteta Suor Orsola Beninkaza, Filmske komisije Regije Kampanja, Centra za podršku proizvodnji filmova u Napulju - Casa del cinema i g. Paolo Đulierinijem,  direktorom Arheološkog muzeja Napulja.

Na sastancima su razmatrane mogućnosti nastavka saradnje u oblasti savremene umetničke produkcije, kulture i obrazovanja kao i gostovanja Napulja u Beogradu koje je planirano prilikom prošlogodišnje posete ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića sa gradonačelnikom Luiđi de Mađistrisom.