Printer Friendly Version Научна сарадња Р.Србије и Р.Италије у области пољопривреде и заштите биља @ 20 September 2018 11:09 AM

 

У Амбасади Републике Србије у Риму одржана је 11. септембра 2018.г. презентација истраживачког пројекта на којем заједнички ради група српских и италијанских научних радника. Догађају су присуствовали професори са Универзитета Рома Тре С.Тути и Ф.Лећезе (руководилац пројекта), К. Ди Ђорђо испред МИП Италије, А.Пекора испред Националног савета Р.Италије за истраживање, представници италијанских компанија које подржавају пројекат и петочлана делегација Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду предвођена др Војиславом Бурсић.

Циљ пројекта је осмишљавање мреже бежичних гасних сензора за детекцију присуства пестицида на пољопривредним површинама који информацију о томе, у реалном времену, шаљу до удаљених корисника. У пројекту учествују партнери-истраживачи: Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду, Институт за пестициде и заштиту животне средине Р.Србије, Универзитет Рома Тре и Национални савет за истраживања Р.Италије, те неколико италијанских компанија из области високе технологије. Финансијску и институционалну подршку пројекту пружа МИП Италије.