Printer Friendly Version Naučna saradnja R.Srbije i R.Italije u oblasti poljoprivrede i zaštite bilja @ 20 September 2018 11:12 AM

 

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu održana je 11. septembra 2018.g. prezentacija istraživačkog projekta na kojem zajednički radi grupa srpskih i italijanskih naučnih radnika. Događaju su prisustvovali profesori sa Univerziteta Roma Tre S.Tuti i F.Lećeze (rukovodilac projekta), K. Di Đorđo ispred MIP Italije, A.Pekora ispred Nacionalnog saveta R.Italije za istraživanje, predstavnici italijanskih kompanija koje podržavaju projekat i petočlana delegacija Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu predvođena dr Vojislavom Bursić.

Cilj projekta je osmišljavanje mreže bežičnih gasnih senzora za detekciju prisustva pesticida na poljoprivrednim površinama koji informaciju o tome, u realnom vremenu, šalju do udaljenih korisnika. U projektu učestvuju partneri-istraživači: Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine R.Srbije, Univerzitet Roma Tre i Nacionalni savet za istraživanja R.Italije, te nekoliko italijanskih kompanija iz oblasti visoke tehnologije. Finansijsku i institucionalnu podršku projektu pruža MIP Italije.