Printer Friendly Version Велики успех изложбе Архива Србије у Риму @ 31 October 2018 02:36 PM

 

У Амбасади Републике Србије у Риму 26. октобра отворена је изложба „Србија и Срби 1914-1918. у документима Архива Србије“ у заједничкој организацији Амбасаде и  Архива Србије.

У години  обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата изложба је била прилика да се јавност у Италији подсети на значај доприноса Србије савезничкој победи, као и на велике жртве које су поднете током рата.

У уводној речи, Њ. Е. Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Риму, осврнуо се на значај теме и захвалио Архиву Србије на уложеном труду. Обраћајући се присутнима, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, је истакао да није само задатак историчара, већ и људска обавеза да знамо имена првих жртава Првог светског рата - Душана Ђоновића, српског добровољца и Пала Ковача, аустроугарског војника. У свом обраћању др Мирослав Перишић је нагласио да је историја опасна ако се не разуме, а да изложба Архива Србије чини историју мање опасном.

На изложбеној поставци представљена су документа о историји Србије и српског народа у Првом светском рату, а посебна пажња посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године, пре свега документима који сведоче о дипломатским, културним и војном везама између двеју држава.  Аутори изложбене поставке су др Мирослав Перишић и Јелица Рељић, архивски саветник.

Пријем организован поводом отварања изложбе имао је велики одзив, а  присуствовали су званичници српског и италијанског министарства спољних послова, функционери Града Рима, посланици, чланови дипломатског кора,  припадници оружаних снага, професори универзитета и историчари, као и представници  јавног и културног живота и српске дијаспоре. Веома бројна публика изразила је огромно поштовање према улози Србије у Првом светском рату и напорима и труду Архива Србије на обележавају стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

Отварање изложбе је завршено музичким програмом у коме су учествовали српски уметници који живе и раде у Италији - Емилија Петронијевић (глас), Александра Ранчић (обоа), Марко Ленза (контрабас) и Емилија Пинто (клавир).