Printer Friendly Version Veliki uspeh izložbe Arhiva Srbije u Rimu @ 31 October 2018 02:41 PM

 

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu 26. oktobra otvorena je izložba „Srbija i Srbi 1914-1918. u dokumentima Arhiva Srbije“ u zajedničkoj organizaciji Ambasade i  Arhiva Srbije.

U godini  obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata izložba je bila prilika da se javnost u Italiji podseti na značaj doprinosa Srbije savezničkoj pobedi, kao i na velike žrtve koje su podnete tokom rata.

U uvodnoj reči, NJ. E. Goran Aleksić, ambasador Republike Srbije u Rimu, osvrnuo se na značaj teme i zahvalio Arhivu Srbije na uloženom trudu. Obraćajući se prisutnima, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, je istakao da nije samo zadatak istoričara, već i ljudska obaveza da znamo imena prvih žrtava Prvog svetskog rata - Dušana Đonovića, srpskog dobrovoljca i Pala Kovača, austrougarskog vojnika. U svom obraćanju dr Miroslav Perišić je naglasio da je istorija opasna ako se ne razume, a da izložba Arhiva Srbije čini istoriju manje opasnom.

Na izložbenoj postavci predstavljena su dokumenta o istoriji Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a posebna pažnja posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918. godine, pre svega dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnom vezama između dveju država.  Autori izložbene postavke su dr Miroslav Perišić i Jelica Reljić, arhivski savetnik.

Prijem organizovan povodom otvaranja izložbe imao je veliki odziv, a  prisustvovali su zvaničnici srpskog i italijanskog ministarstva spoljnih poslova, funkcioneri Grada Rima, poslanici, članovi diplomatskog kora,  pripadnici oružanih snaga, profesori univerziteta i istoričari, kao i predstavnici  javnog i kulturnog života i srpske dijaspore. Veoma brojna publika izrazila je ogromno poštovanje prema ulozi Srbije u Prvom svetskom ratu i naporima i trudu Arhiva Srbije na obeležavaju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Otvaranje izložbe je završeno muzičkim programom u kome su učestvovali srpski umetnici koji žive i rade u Italiji - Emilija Petronijević (glas), Aleksandra Rančić (oboa), Marko Lenza (kontrabas) i Emilija Pinto (klavir).