Printer Friendly Version СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ АРХИВА СРБИЈЕ ''СРБИЈА И СРБИ: 1914 -1918'' У ВИЋЕНЦИ @ 17 April 2019 11:42 AM

У организацији Амбасаде Републике Србије у Риму и у сарадњи са почасним конзулом Р. Србије за Регион Венето Л. Бађо и Савезом Срба у Италији, у престижној палати Корделина у Вићенци 13. априла свечано је отворена изложба Архива Србије „Србија и Срби: 1914-1918“.  

 

На отварању изложбе говорили су председник провинције и градоначелник Вићенце Ф. Руко, амбасадор Р. Србије у Италији Г. Алексић, почасни конзул Р. Србије Л. Бађо и директор Архива Србије др М. Перишић. Градоначелник Вићенце, која је институционални покровитељ ове изложбе, у свом говору је посебно истакао важност и допринос српске заједнице развоју града и провинције, као најбројније и веома добро интегрисане заједнице. Поред бројних представника српских удружења из региона Венето и Срба који живе у Вићенци, отварању изложбе су присуствовали и општински секретар Вићенце задужен за међународне односе Л. Ди Марко, аутор изложбе и архивски саветник Ј. Рељић, јавни тужилац града Вићенце П. Даинезе, парох српске цркве у Вићенци протојереј Д. Ђукић и председник Савеза Срба у Италији Д. Алексић. Отварању изложбе претходило је извођење химни Италије и Србије од стране студената музичког конзерваторијума ''Ариго Педроло'', као и музички наступ ученице српске допунске школе ''Свети Сава'' Ј. Лазић са песмом ''Тамо далеко''.

 

На изложбеној поставци представљена су документа о историји Србије и српског народа у Првом светском рату, а посебна пажња посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године, пре свега документима који сведоче о дипломатским, културним и војном везама између двеју држава.  Аутори изложбене поставке су др Мирослав Перишић и Јелица Рељић, архивски саветник.

 

Након отварања изложбе у Вићенци, амбасадор Горан Алексић је посетио српску културну заједницу ''Арзињано'', где је приређен заједнички ручак са представницима удружења и припадницима српске заједнице.

 

Амбасадор је затим посетио српску културно-спортску организацију ''Круна'' из Скија и присуствовао отварању изложбе фотографија о бомбардовању СРЈ 1999. године, под називом ''После 20 година''. Амбасадор Алексић и почасни конзул Бађо такође су посетили и одељење српске допунске школе ''Свети Сава'' и поздравили ученике.  

 

Боравак амбасадора у Региону Венето искоришћен је у сврху унапређења српско-италијанске економске сарадње и промоције инвестиционих потенцијала Србије. У организацији почасног конзула Л. Бађо 12. априла у Тревизу је организована радна вечера са привредницима и представницима пословних удружења Региона Венето, на којој је присуствовао и градоначелник Тревиза Марио Конте. Истичући већ веома развијене економске односе Србије и Региона, амбасадор је детаљно представио привредни амбијент и погодности за инвестирање у Србији, предности које пружају уговори о слободној трговини, укључујући приступ трећим тржиштима, указавши на континуиран тренд раста привредне сарадње и директних италијанских инвестиција. Најавио је и скоро потписивање Споразума о сарадњи у области економског, социјалног и културног развоја између Републике Србије и Региона Венето, који ће дати нови импулс и замах унапређењу даље сарадње.