Printer Friendly Version SVEČANO OTVARANjE IZLOŽBE ARHIVA SRBIJE ''SRBIJA I SRBI: 1914 -1918'' U VIĆENCI @ 17 April 2019 12:15 PM

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rimu i u saradnji sa počasnim konzulom R. Srbije za Region Veneto L. Bađo i Savezom Srba u Italiji, u prestižnoj palati Kordelina u Vićenci 13. aprila svečano je otvorena izložba Arhiva Srbije „Srbija i Srbi: 1914-1918“.  

 

Na otvaranju izložbe govorili su predsednik provincije i gradonačelnik Vićence F. Ruko, ambasador R. Srbije u Italiji G. Aleksić, počasni konzul R. Srbije L. Bađo i direktor Arhiva Srbije dr M. Perišić. Gradonačelnik Vićence, koja je institucionalni pokrovitelj ove izložbe, u svom govoru je posebno istakao važnost i doprinos srpske zajednice razvoju grada i provincije, kao najbrojnije i veoma dobro integrisane zajednice. Pored brojnih predstavnika srpskih udruženja iz regiona Veneto i Srba koji žive u Vićenci, otvaranju izložbe su prisustvovali i opštinski sekretar Vićence zadužen za međunarodne odnose L. Di Marko, autor izložbe i arhivski savetnik J. Reljić, javni tužilac grada Vićence P. Daineze, paroh srpske crkve u Vićenci protojerej D. Đukić i predsednik Saveza Srba u Italiji D. Aleksić. Otvaranju izložbe prethodilo je izvođenje himni Italije i Srbije od strane studenata muzičkog konzervatorijuma ''Arigo Pedrolo'', kao i muzički nastup učenice srpske dopunske škole ''Sveti Sava'' J. Lazić sa pesmom ''Tamo daleko''.

 

Na izložbenoj postavci predstavljena su dokumenta o istoriji Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a posebna pažnja posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918. godine, pre svega dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnom vezama između dveju država.  Autori izložbene postavke su dr Miroslav Perišić i Jelica Reljić, arhivski savetnik.

 

Nakon otvaranja izložbe u Vićenci, ambasador Goran Aleksić je posetio srpsku kulturnu zajednicu ''Arzinjano'', gde je priređen zajednički ručak sa predstavnicima udruženja i pripadnicima srpske zajednice.

 

Ambasador je zatim posetio srpsku kulturno-sportsku organizaciju ''Kruna'' iz Skija i prisustvovao otvaranju izložbe fotografija o bombardovanju SRJ 1999. godine, pod nazivom ''Posle 20 godina''. Ambasador Aleksić i počasni konzul Bađo takođe su posetili i odeljenje srpske dopunske škole ''Sveti Sava'' i pozdravili učenike.  

 

Boravak ambasadora u Regionu Veneto iskorišćen je u svrhu unapređenja srpsko-italijanske ekonomske saradnje i promocije investicionih potencijala Srbije. U organizaciji počasnog konzula L. Bađo 12. aprila u Trevizu je organizovana radna večera sa privrednicima i predstavnicima poslovnih udruženja Regiona Veneto, na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Treviza Mario Konte. Ističući već veoma razvijene ekonomske odnose Srbije i Regiona, ambasador je detaljno predstavio privredni ambijent i pogodnosti za investiranje u Srbiji, prednosti koje pružaju ugovori o slobodnoj trgovini, uključujući pristup trećim tržištima, ukazavši na kontinuiran trend rasta privredne saradnje i direktnih italijanskih investicija. Najavio je i skoro potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja između Republike Srbije i Regiona Veneto, koji će dati novi impuls i zamah unapređenju dalje saradnje.