Printer Friendly Version Комеморација у част страдалих у I и II светском рату, Барлета, 2. новембра 2019 @ 12 November 2019 01:57 PM

У организацији локалних власти и градоначелника, 2.новембра 2019. године, у Барлети (Регија Пуља) одржана је комеморација у част 1200 страдалих у I и II светском рату, који су сахрањени на општинском гробљу, међу којима је већи део југословенских војника палих у јужној Италији и на острвима, током Другог светског рата, као и у другим ратовима (826 страдалих). Спомен-костурница, која се простире на преко две хиљаде квадрата, представља  један од три најважнија споменика ове врсте која постоје у Италији, заједно са онима у Прима Порта у Риму и Санселполкро у провинцији Арецо.

Комеморацији су присуствовали највиши представници локалних власти, као и чланови дипломатског кора.

У име Амбасаде Републике Србије, венац на спомен-костурницу је положио амбасадор Горан Алексић. Овим поводом, амбасадор је дао и пригодну изјаву за регионалну телевизију. 

Уприличен  је и одвојен сусрет амбасадора Г. Алексића са градоначелником Барлете C. Cannito, којом приликом је наглашена заједничка обавеза поштовања и  сећања на погинуле који су у I и II светском рату несебично дали своје животе на тлу Италије.