Printer Friendly Version Komemoracija u čast stradalih u I i II svetskom ratu, Barleta, 2. novembra 2019 @ 12 November 2019 02:04 PM

U organizaciji lokalnih vlasti i gradonačelnika, 2.novembra 2019. godine, u Barleti (Regija Pulja) održana je komemoracija u čast 1200 stradalih u I i II svetskom ratu, koji su sahranjeni na opštinskom groblju, među kojima je veći deo jugoslovenskih vojnika palih u južnoj Italiji i na ostrvima, tokom Drugog svetskog rata, kao i u drugim ratovima (826 stradalih). Spomen-kosturnica, koja se prostire na preko dve hiljade kvadrata, predstavlja  jedan od tri najvažnija spomenika ove vrste koja postoje u Italiji, zajedno sa onima u Prima Porta u Rimu i Sanselpolkro u provinciji Areco.

Komemoraciji su prisustvovali najviši predstavnici lokalnih vlasti, kao i članovi diplomatskog kora.

U ime Ambasade Republike Srbije, venac na spomen-kosturnicu je položio ambasador Goran Aleksić. Ovim povodom, ambasador je dao i prigodnu izjavu za regionalnu televiziju.

Upriličen  je i odvojen susret ambasadora G. Aleksića sa gradonačelnikom Barlete C.Cannitom, kojom prilikom je naglašena zajednička obaveza poštovanja i sećanja.