Printer Friendly Version Конзуларне консултације између Србије и Малте @ 29 January 2020 09:51 AM

Прве конзуларне консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за иностране и европске послове Републике Малте одржане су у Валети 27. јануара 2020. године. Делегацију МСП РС предводила је помоћник министра, амбасадор Вера Вукићевић, док је на челу малтешке делегације био директор Директората за конзуларне послове и Малтежане у иностранству Џон Бутиђић.

Имајући у виду број наших грађана који живе и раде на Малти и усложњавање проблема са којима се суочавају, консултације су организоване на иницијативу наше стране и у циљу разматрања конкретних проблема и могућности унапређења даље сарадње. С тим у вези, централна тема разговора у Валети било је питање регулисања статуса малолетне деце српске националности на Малти, о чему је делегација разговарала и са Антоном Севастом, извршним директором Identity Malta у чијој је надлежности ово питање, а који је такође присуствовао консултацијама.

Једна од тема разговора била је и размена искустава у конзуларној области, посебно у вези са пружањем конзуларне заштите грађанима у хитним и ванредним ситуацијама. Разговарано је, такође, о модернизацији рада и унапређењу квалитета конзуларне заштите и услуга. Предложено је да се настави са праксом одржавања конзуларних консултације, чији би наредни домаћин био Београд.