Printer Friendly Version Konzularne konsultacije između Srbije i Malte @ 29 January 2020 09:54 AM

Prve konzularne konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za inostrane i evropske poslove Republike Malte održane su u Valeti 27. januara 2020. godine. Delegaciju MSP RS predvodila je pomoćnik ministra, ambasador Vera Vukićević, dok je na čelu malteške delegacije bio direktor Direktorata za konzularne poslove i Maltežane u inostranstvu Džon Butiđić.

Imajući u vidu broj naših građana koji žive i rade na Malti i usložnjavanje problema sa kojima se suočavaju, konsultacije su organizovane na inicijativu naše strane i u cilju razmatranja konkretnih problema i mogućnosti unapređenja dalje saradnje. S tim u vezi, centralna tema razgovora u Valeti bilo je pitanje regulisanja statusa maloletne dece srpske nacionalnosti na Malti, o čemu je delegacija razgovarala i sa Antonom Sevastom, izvršnim direktorom Identity Malta u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, a koji je takođe prisustvovao konsultacijama.

Jedna od tema razgovora bila je i razmena iskustava u konzularnoj oblasti, posebno u vezi sa pružanjem konzularne zaštite građanima u hitnim i vanrednim situacijama. Razgovarano je, takođe, o modernizaciji rada i unapređenju kvaliteta konzularne zaštite i usluga. Predloženo je da se nastavi sa praksom održavanja konzularnih konsultacije, čiji bi naredni domaćin bio Beograd.