Printer Friendly Version Саопштење Министарства здравља Републике Србије у вези са ширењем корона вируса (Covid-19) @ 25 February 2020 01:01 PM

24. фебруар 2020. године 


Радна група Министарства здравља за контролу вируса Covid-19 одржала је хитан састанак у циљу предузимања адекватних мера поводом новонастале ситуације у вези ширења овог вируса у Италији.

У складу са наведеним, одмах је извршено усклађивање критеријума у Алгоритму за поступање у надзору над путницима који су боравили у зараженим односно епидемиолошки ризичним подручјима, које подразумева појачан надзор путника на граничним прелазима.

Поред путника који су боравили на територији НР Кине у областима захваћеним епидемијом новим корона вирусом, а који су у досадашњем периоду контролисани у поступку редовног појачаног надзора од стране надлежне инспекције министарства здравља и мобилних епидемиолошких тимова надлежних института и завода за јавно здравље, од данас су појачаним надзором и посебном контролом, на свим граничним прелазима, обухваћени и путници који долазе из Републике Италије. Такође, измењено је и здравствено упозорење које се дели свим путницима, а које се односи на заражена односно епидемиолошки ризична подручја.

Поред тога, одржани су и састанци са представницима Војске Србије и другим надлежним државним органима, као и Светском здравственом организацијом (WHО) у циљу предузимања свих неопходних мера како би се спречило ширење вируса на територији Републике Србије.