Printer Friendly Version Приказан документарни филм "Седморица са Дрине" о италијанским добровољцима у Првом светском рату @ 2 March 2020 01:09 PM

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Риму са ACDME (Associazione Consorti Dipendenti Ministero Affari Esteri) - Удружењем супруга и службеника Министарства спољних послова Италије,  дана 27. фебруара 2020. у биоскопу Тицијано одржана је пројекција филма Седморица са Дрине, редитеља Николе Лоренцина, у продукцији ВФЦ Застава Филм. Реч је о документарном филму о седморици Италијана – Гарибалдинаца који су били добовољци у српској војсци у Церској бици, на почетку Првог светског рата.

Публици су се обратили Амбасадор Горан Алексић и генерал Ђузепе Морабито, као и  Антонино Сандро Зарконе, некадашњи директор Војног Архива, који је дао  допринос приликом истраживања грађе и снимања наведеног документарног филма. Такође, били су присутни представници удружења ANPI (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia) и JUGOOCORD (Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia-Onlus). Посебан почасни гост био је Карло Колица, градоначелник Марина који је потомак италијанских добровољаца, двојице браће,  Уга и Цезара Колице, а који се после пројекције обратио присутним гостима. На пројекцији, која је реализована уз подршку градског Секретаријата за културу и изузетан допринос омладинског позоришта ДАДОВ, била је присутна и делегација Града Београда.