Printer Friendly Version OBAVEŠTENJE O IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 15 May 2020 07:57 AM

U skladu sa Odlukom o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike koju je 10. maja 2020. doneo predsednik Republike Srbije, Republička izborna komisija (RIK) je 11. maja 2020.g. donela rešenje o nastavku izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike, koji su zakazani za 21. jun 2020. godine.

RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem birači koji imaju boravište u inostranstvu, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, mogu, najkasnije  do ponoći 30. maja 2020. godine, podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Rešenje i Rokovnik RIK-a može se preuzeti OVDE.

Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije, koji imaju boravište na jurisdikcionom području Ambasade Republike Srbije u Rimu (Regije Toskana, Marke, Umbrija. Lacio, Abruco, Molise, Kampanja, Pulja, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija, Sardinija), kao i državljani Republike Srbije koji borave na Malti, mogu preko Ambasade da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu, odnosno u Ambasadi Republike Srbije u Rimu, tj. na biračkom mestu na Malti (zakonski minimum za otvaranje biračkog mesta je 100 prijavljenih državljana R. Srbije sa biračkim pravom).

Zahtev se može podneti nakasnije do ponoći 30. maja 2020. godine, lično, poštom ili elektronskim putem (mejlom). Uz zahtev (uredno popunjen i potpisan) je potrebno priložiti kopiju važećeg ličnog dokumenta izdatog od nadležnog organa R. Srbije (pasoš, lična karta, vozačka dozvola).

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u Republici Srbiji upisani u jedinstveni birački spisak. Uvid u jedinstveni birački spisak, radi provere upisa, može se izvršiti na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://upit.birackispisak.gov.rs/

Obrazac Zahteva za prijavu glasanja u inostranstvu možete se preuzeti OVDE.

Ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za prijavu glasanja u inostranstvu, treba da podnese i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak.

Obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti OVDE.

NAPOMINjEMO DA JE, SHODNO PROPISIMA, NEOPHODNO PODNETI NOVU PRIJAVU ZA GLASANjE, BEZ OBZIRA DA LI JE BIRAČ PODNOSIO ZAHTEV ZA GLASANjE NA PRETHODNIM IZBORIMA.

Adresa: Ambasciata della Repubblica di Serbia, Via dei Monti Parioli 20, 00197 Roma
E-Mail: ljubomir.merdovic@mfa.rs