Printer Friendly Version Учешће амбасадора Г.Алексића на видео конференцији „Државне границе и трансплантација: прошли и садашњи изазови“ @ 28 October 2020 03:56 PM

Амбасадор Горан Алексић је учествовао на видео конференцији „Државне границе и трансплантација: прошли и садашњи изазови“, организованој у склопу Фестивала дипломатије, 28. октобра о.г. Домаћин скупа био је директор Националног центра за трансплантације проф.др М.Кардило.

На конференцији су изнета искуства по питању међународне размене пацијената и органа за трансплантацију, како у редовним, тако и у околностима глобалне епидемије корона вируса. Наглашено је да међународна сарадња у овој области омогућава битно увећање шанси пацијентима који су на националним листама чекања да добију компатибилан орган и истовремено помаже пацијентима који нису могли да буду оперисани у својој земљи, пружајући им прилику за трансплантацију у иностранству.

Посебно је истакнуто да актуелна пандемија намеће потребу флексибилности и одређене креативности, пре свега када је реч о бирократским процедурама и процесу транспорта пацијената, матичних ћелија, ткива и органа, у условима када су поједине земље у lockdown и не постоје директни летови којима би се преносио биолошки материјал, односно превозили пацијенти. У том смислу је наглашено да тимски рад медицинске и дипломатске струке омогућава успешно превазилажење бројних административних, лингвистичких и других баријера.

Амбасадор Г.Алексић је захвалио италијанским властима и специјалистичким медицинским установама које су више пута до сада показале спремност и вољу да изнађу начин, промптно реагују и на лечење приме пацијенте из Р.Србије, спасавајући животе наших грађана, у највећем броју педијатријских пацијената. Хуманост и разумевање италијанске стране посебно је дошла до изражаја у условима пандемије корона вируса. Амбасадор је укратко изложио и најважније резултате остварене на плану билатералне здравствене сарадње, којој су посебан замајац дале посета министра здравља Р.Србије З.Лончара Италији и италијанске делегације коју је предводио проф.др М.Кардило Београду. Пренео је, такође, да Р.Србија високо цени укупно партнерство које постоји између наших двеју земаља и да је у најакутнијој фази пандемије упутила значајну медицинску помоћ пријатељском италијанском народу.