Printer Friendly Version Učešće ambasadora G.Aleksića na video konferenciji „Državne granice i transplantacija: prošli i sadašnji izazovi“ @ 28 October 2020 03:59 PM

Ambasador Goran Aleksić je učestvovao na video konferenciji „Državne granice i transplantacija: prošli i sadašnji izazovi“, organizovanoj u sklopu Festivala diplomatije, 28. oktobra o.g. Domaćin skupa bio je direktor Nacionalnog centra za transplantacije prof.dr M.Kardilo.

Na konferenciji su izneta iskustva po pitanju međunarodne razmene pacijenata i organa za transplantaciju, kako u redovnim, tako i u okolnostima globalne epidemije korona virusa. Naglašeno je da međunarodna saradnja u ovoj oblasti omogućava bitno uvećanje šansi pacijentima koji su na nacionalnim listama čekanja da dobiju kompatibilan organ i istovremeno pomaže pacijentima koji nisu mogli da budu operisani u svojoj zemlji, pružajući im priliku za transplantaciju u inostranstvu.

Posebno je istaknuto da aktuelna pandemija nameće potrebu fleksibilnosti i određene kreativnosti, pre svega kada je reč o birokratskim procedurama i procesu transporta pacijenata, matičnih ćelija, tkiva i organa, u uslovima kada su pojedine zemlje u lockdown i ne postoje direktni letovi kojima bi se prenosio biološki materijal, odnosno prevozili pacijenti. U tom smislu je naglašeno da timski rad medicinske i diplomatske struke omogućava uspešno prevazilaženje brojnih administrativnih, lingvističkih i drugih barijera.

Ambasador G.Aleksić je zahvalio italijanskim vlastima i specijalističkim medicinskim ustanovama koje su više puta do sada pokazale spremnost i volju da iznađu način, promptno reaguju i na lečenje prime pacijente iz R.Srbije, spasavajući živote naših građana, u najvećem broju pedijatrijskih pacijenata. Humanost i razumevanje italijanske strane posebno je došla do izražaja u uslovima pandemije korona virusa. Ambasador je ukratko izložio i najvažnije rezultate ostvarene na planu bilateralne zdravstvene saradnje, kojoj su poseban zamajac dale poseta ministra zdravlja R.Srbije Z.Lončara Italiji i italijanske delegacije koju je predvodio prof.dr M.Kardilo Beogradu. Preneo je, takođe, da R.Srbija visoko ceni ukupno partnerstvo koje postoji između naših dveju zemalja i da je u najakutnijoj fazi pandemije uputila značajnu medicinsku pomoć prijateljskom italijanskom narodu.