Printer Friendly Version Ministar odbrane Republike Italije u poseti Srbiji: učvršćivanje saradnje u svim oblastima na bazi strateškog partnerstva @ 16 December 2020 09:22 AM

Beograd, 15. decembar 2020. godine

Ministar odbrane Republike Italije Lorenco Gverini boravio je u poseti Srbiji, gde se susreo sa visokim državnim zvaničnicima.

U razgovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministra Gverinija konstatovano je da dve zemlje imaju stabilne prijateljske bilateralne odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, u skladu sa uspostavljenim strateškim partnerstvom. Izrazili su očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti održavanje nove zajedničke sednice vlada.

Predsednik Vučić je zahvalio italijanskim vojnicima koji, u okviru Kfor, imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, istakavši da su svojim ponašanjem i delovanjem, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani, zadobili poverenje srpskog stanovništva. Takođe je pozdravio profesionalnost italijanskih generala, koji od 2013. godine komanduju međunarodnim bezbednosnim snagama.

Predsednik Vučić je izrazio zabrinutost zbog postojećih napetosti u regionu i rekao da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost. Ministar Gverini je naglasio da Italija smatra da je Srbija važna zemlja na Zapadnom Balkanu i pozdravio liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu. S tim u vezi je naglasio i značaj dijaloga Beograda i Prištine i potvrdio opredeljenost Italije da, delujući nepristrasno u okviru Kfor, nastavi da doprinosi bezbednosti.

Predsednik Vučić je ocenio da je saradnja u oblasti odbrane sadržajna i da Srbija i Italija ostvaruju veliki broj zajedničkih aktivnosti, izdvojivši učešće srpskih vojnika u Misiji UN u Libanu u okviru italijanskog kontingenta.

Ministar Gverini je rekao da Italija ceni učešće pripadnika srpske vojske u mirovnim misijama UN i EU širom sveta. Takođe je izrazio podršku Italije procesu evrointegracija Srbije, nadajući se da će doći do njegovog intenziviranja.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Italije evropskom putu Srbije, kao i zadovoljstvo ekonomskom saradnjom dveju zemalja, uz očekivanje da bi ona mogla da bude i uvećana u narednim godinama.

Ministar Gverini je preneo zahvalnost Vlade Italije i premijera Kontea za medicinsku pomoć koju je Srbija uputila u prvoj fazi borbe protiv KOVID-19. Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Matareli i premijeru Konteu i rekao da veoma cenimo to što je ministar Gverini došao u posetu u vreme pandemije, kada su takve posete veoma retke.


 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa Gverinijem ocenila  da su odnosi Srbije i Italije na najboljem mogućem nivou, istakavši da ekonomska i investiciona saradnja imaju prioritetan značaj, jer je Italija već više godina jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Gverini je rekao da je Srbija ključna za održavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, naglasivši da Italija veoma ceni napore Srbije na jačanju regionalne saradnje.

Ministar je ukazao na to da Italija ceni i konstruktivni pristup naše zemlje u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dodao da Italija pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Predsednica Vlade je, takođe, izrazila zahvalnost na angažovanju lekara i medicinskog osoblja, koje je Italija uputila u Srbiju tokom pandemije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar odbrane Italije Lorenco Gverini ocenili su da je saradnja dveju zemalja već dostigla nivo strateškog partnerstva.

Saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane je na izuzetno visokom nivou, a danas smo razgovarali i o mogućnostima njenog daljeg unapređenja, rekao je potpredsednik Vlade.

Stefanović je, takođe, izrazio zahvalnost Gveriniju na dugogodišnjem učešću italijanske vojske u Misiji Kfora, a naročito na njihovoj zaštiti srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije.

Govoreći o bilateralnoj saradnji Srbije i Italije u oblasti odbrane, potpredsednik Vlade je podsetio na to da je u poslednje četiri godine realizovano 57 različitih aktivnosti.