Printer Friendly Version UNAPREĐENJE PRIVREDNE SARADNJE SRBIJE I ITALIJE I PROMOCIJA INVESTICIONIH POTENCIJALA @ 4 March 2021 10:51 AM

Rim, 3. mart 2021. godine

Ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić učestvovao je na video konferenciji pod nazivom „Srbija u fazi obnove: perspektive i mogućnosti za italijanske kompanije“, održanoj 3. marta o.g. na našu inicijativu, a u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu i konsultantskom kućom GreenHill Advisory. Na konferenciji su, pored ambasadora Aleksića, izlagali ambasador K.Lo Kašo, predsednik Konfindustrije Srbija P.Dei Tos i F.Markolini, ispred GreenHill Advisory. Skup je izazvao veliko interesovanje italijanskih privrednika, predstavnika institucija, kao i učesnika iz R.Srbije, tako da je konferencija imala više od 70 pratilaca.

U svom istupanju, ambasador Aleksić je detaljno izložio sve prednosti poslovanja u Republici Srbiji i ukazao na povoljan poslovni ambijent i komparativne prednosti, koje uključuju geografski položaj, razvijenu infrastrukturu i kvalifikovanu radnu snagu.

Posebno je predstavio podsticajne mere Vlade Republike Srbije za potencijalne inostrane investitore i načine na koje republičke institucije i lokalne vlasti u Srbiji pružaju finansijsku, administrativnu i logističku podršku.

Izneo je, takođe, brojne prednosti koje proističu iz više sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, a koji otvaraju pristup tržištu sa oko 1,3 milijarde potrošača.

Ovom prilikom je ambasador Aleksić predstavio i izuzetne ekonomske rezultate ostvarene i u vreme pandemije i upoznao učesnike sa uspešnom kampanjom imunizacije koja se sprovodi u našoj zemlji, što je naišlo na veliko interesovanje.