Printer Friendly Version Селаковић: Италија један од најважнијих партнера Србије @ 22 March 2021 02:45 PM

Београд, 22. март 2021. године


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом.

Министар Селаковић је истакао да је Италија један од најважнијих партнера Србије, други спољнотрговински партнер, други највећи страни послодавац и држава која нас снажно подржава на путу европских интеграција.

Посебно је подвукао чињеницу да у Србији послује чак 1.789 активних италијанских привредних друштава са више од 26.000 запослених и нагласио да ће наша земља настојати да и убудуће обезбеђује повољне услове за наставак подршке италијанским инвеститорима у Србији.

Селаковић је истакао интерес Србије за одржавање Четврте заједничке седнице две владе у Београду, која би пружила додатни импулс сарадњи на институционалном нивоу и послала снажну поруку италијанским привредницима да наставе да улажу у Србију.

Говорећи о европском путу Србије, Селаковић је захвалио Италији на континуираној подршци, али и залагању да Србија у претходној години отвори нова поглавља, чиме се још једном показала као држава која искрено подржава процес проширења ЕУ.

С тим у вези, подвукао је да би за Србију било веома значајно активно постављање Италије према другим државама чланицама ЕУ и Европској комисији у циљу дефинисања начина примене нове методологије и валоризације досадашњег напретка Србије.

На састанку је било речи и о предстојећој посети шефа српске дипломатије Италији, а министар Селаковић је додао да очекује да током ове године дође и до узвратне посете италијанског министра Луиђија Ди Маја Србији.