Printer Friendly Version Селаковић: Италија без резерве подржава Србију @ 31 March 2021 06:57 PM

31. март 2021.

Италија подржава отварање свих нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна и та земља је највећа држава чланица ЕУ која нема резерву у подршци Србији на пољу напретка у евроинтеграцијама, изјавио је данас у Риму министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.


Шеф српске дипломатије истакао је и да Италија показује посебно интересовање када је у питању регион Западног Балкана.


Селаковић каже да је у Риму имао прилике да разговара и о односима унутар самог региона, нагласивши да је недвосмислено пружена подршка иницијативама које долазе од председника Вучића по питању стварања јединственог економског тржишта на Западном Балкану.


"Важно је рећи да је на овим састанцима одато признање Србији за начин на који се бори против ковида, како штити јавно здравље својих становника, како преузима иницијативу и не седи скрштених руку чекајући да се нешто само од себе реши", рекао је шеф српске дипломатије.


Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић каже да је био у прилици да чује од италијанских саговорника какве су аргументе људи из Приштине користили када су описивали своју позицију, са којима Београд није сагласан, као и да су италијански парламентарци имали спремност и жељу да саслушају српску делегацију и да чују њену позицију.


Селаковић је истакао да Србија јесте држава која је на европском путу, да себе види као пуноправног члана ЕУ, али и да је Србија такође земља која има своје свакодневне економске и социјалне проблеме.


"Наш задатак као власти јесте да их решавамо и у њиховом решавању да сарађујемо са свима онима који могу да нам помогну, а то јесу и Руска Федерација, НР Кина, то јесу и Италија, Немачка, ЕУ у целини", навео је Селаковић.
Указао је да је тема сарадње Србије са Русијом и Кином "провејавала" све време састанака и да ће сутра са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом наставити разговор на ту тему.


"Овде се суочавамо са другачијим позицијама у односу на оне које су присутне у Београду као главне смернице у нашој спољној политици. Када вам неко каже да са забринутошћу гледа на нашу сарадњу, а онда ви скренете пажњу да постоје државе чланице ЕУ које стотинама и хиљадама пута више на економском плану сарађују са свим државама које сам поменуо, онда ти аргументи нестану", истакао је шеф српске дипломатије.


Сумирајући први дан своје званичне посете Републици Италији, министар Селаковић је рекао да је имао четири састанка и разговоре са председником Комисије за спољне послове Сената Витом Петрочелијем, председником Посланичке групе пријатељства са Србијом Паолом Русом и са председником Комисије за спољне и европске послове Дома посланика Пјером Фасином.


Такође, министар се обратио на састанку Комитета за за спољне и европске послове Дома посланика Италије и оценио да је након тога имао добар разговор са италијанским парламентарцима по различитим питањима од обостраног интересовања.


Другог дана посете, министар Селаковић састаће се са министром спољних послова Италије Луиђијем Ди Мајом, са државним секретаром за европске послове у Председништву Савета министара Италије Вићенцом Амендолом, као и са амбасадорима који на нерезиденцијалној основи покривају Србију из Рима.