Printer Friendly Version Селаковић: Србија за Италију кључна земља у региону @ 1 April 2021 05:01 PM

1. април 2021.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је данас да Италија Србију сматра кључним чиниоцем у региону, и да је наша држава својим економским и друштвеним развојем показала да земље Западног Балкана заиста могу да се развијају и остварују европске стандарде.

„Нескривено јасно је речено на састанку - очи су упрте у Србију. Хвала вам што ваша влада и премијер (Марио) Драги регион Западног Балкана држите високо на својој листи приоритета ваше спољне политике“, рекао је шеф српске дипломатије на конференцији за новинаре након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом.

Селаковић је указао да је са Ди Мајом разговарао о више важних ствари и нагласио да су данас потписана два важна споразума, која су, како је навео, показатељ динамичног односа две државе и два министарства.
Министар је објаснио да је први споразум о сарадњи два министарства спољних послова и да дефинише активности у предстојећем периоду, док се други односи на дипломате обе земље и чланове њихових породица и омогућава им да се запосле.

Указујући да је Италија највећа држава чланица ЕУ која и данас, као и од самога почетка, снажно подржава Србију на путу евроинтеграција, Селаковић је захвалио шефу италијанске дипломатије на  принципијелној, јасној и  чврстој подршци отварању свих неотворених поглавља за које је Србија спремна.


Такође, Селаковић је италијанском колеги захвалио и на подршци датој како Србији, тако и другим земљама Западног Балкана, да своју будућност могу да планирају и виде у оквирима ЕУ као пуноправне чланице.


Министар Селаковић истакао је да су 1.789 италијанских компанија у Србији, које запошљавају више од 26.000 радника, као и близу 3,5 милијарди евра економске размене прошле године, само неки од показатеља односа две земље.


„Наши билатерални политички односи обогаћени су и добијају на динамици и одржавањем заједничих седница две Владе. Тако, разговарали смо и о могућности одржавања четврте седнице влада у Србији, ако то дозволе епидемиолошки услови“, рекао је министар Селаковић.


Такође, шеф српске дипломатије указао је да је било речи и о слободи кретања у доба пандемије, односно о такозваним дигиталним зеленим сертификатима за кретање, као и о организацији Конференције о будућности Европе, која би требало да буде замајац за развој и наставак развоја савремених технологија,  поготово ИТ сектора, и да буде један од кључних фактора останка младих људи.


„Мало је било времена колико је било тема. Уверен сам да ћу што пре бити у прилици да колегу Ди Маја угостим у Београду, волео бих да то буде и пре заједничке седнице двеју влада. А рекли смо да смо спремни да италијанске колеге угостимо колико већ почетком октобра ове године ако то дозволе епидемиолошки услови“, истакао је министар.


Селаковић је захвалио Италији на помоћи у време епидемије ковида, када су послали у Србију своје стручњаке из области медицине и вирусологије, који су пре тога прошли најтежи удар короне у Северној Италији.
„Хвала вам на томе драги пријатељи. Желим да захвалим и на топлом римском гостопримству у дивној згради МСП и да још једном искористим прилику да вас позовем да узвратимо нашим српским гостопримством у Београду“, рекао је Селаковић.


Министар је истакао да охрабрује вест о обнови авио летова између Београда и Рима и да је уверен да ће због тога могућности наставка добре привредне сарадње две земље, као и долазак још заинтересованих италијанских привредника и инвеститора, бити и те како олакшан.