Printer Friendly Version Ambasador Republike Srbije u Rimu ugostio je ambasadore zemalja učesnica Sastanka na visokom nivou posvećenom obeležavanju 60. godišnjice od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu @ 22 November 2021 02:07 PM

19. novembar 2021. godine

Povodom nedavnog uspešno održanog skupa posvećenog obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, ambasador Goran Aleksić priredio je radni ručak za šefove diplomatskih misija država koje su učestvovale na komemorativnom sastanku PNZ u Beogradu.
 
Pozdravljajući prisutne goste, ambasador Aleksić je istakao da je za našu zemlju, koja je bila jedan od osnivača PNZ, bila velika čast da bude domaćin komemorativnog sastanka. Naglasio je da izvanredan odziv država članica i posmatrača, kao i sadržajni razgovori koji su vođeni u Beogradu, pokazuju da su univerzalni principi i vrednosti Pokreta, i šest decenija nakon njegovog osnivanja, još uvek validni i relevantni.

U ime državnog rukovodstva Republike Srbije i u ime Ministarstva spoljnih poslova, zahvalio je prisutnima na učešću njihovih delegacija na sastanku u Beogradu, bez čijeg aktivnog doprinosa ne bi bilo moguće da se skup realizuje sa tako velikim uspehom.

Ambasador Aleksić je, istovremeno, ponovio spremnost Republike Srbije da dalje neguje i unapređuje sveukupnu saradnju sa prijateljima iz Pokreta nesvrstanih, kako kroz intenziviranje aktivnosti na bilateralnom planu, tako i kroz uzajamnu podršku u multilateralnim forumima.

Prisutni šefovi diplomatskih misija posebno su pohvalili visok nivo organizacije komemorativnog sastanka u Beogradu, kao i gostoprimstva koje pruženo njihovim delegacijama.

Ambasadori nerezidentnih zemalja su zaključili da je skup u Beogradu bio važan podsticaj revitalizaciji i daljem unapređenju saradnje sa našom zemljom, uz isticanje spremnosti da se u predstojećem periodu lično angažuju na daljem snaženju bilateralnih veza.

Skupu u organizaciji Ambasade prisustvovali su ambasadori i otpravnici poslova a.i. Mauritanije, Burundija, Jemena, Malija, Gane, Zimbabvea, R.Kongo, Kabo Verdea, Gvatemale i Bangladeša.